Dialog duhovnicesc la Arad

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, vineri, 14 martie, la Filarmonica de Stat din Arad, părintele Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu, a conferențiat în cadrul programului „Hristos în cetate”, coordonat de arhim. Teofan Mada, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Aradului, informează „Ziarul Lumina”.

Programul „Hristos în cetate”, închinat Anului euharistic în Patriarhia Ortodoxă Română, face parte din parteneriatul de colaborare dintre Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Arhiepiscopia Aradului. Tema conferinței părintelui Constantin Necula a fost „Adolescența, tinerii și Biserica”, un subiect foarte actual pentru comunitatea eclezială. Conferința de la Arad a adus în centrul atenției realitatea tinerească, care trebuie înțeleasă într-o manieră profundă și iubită cu mare spirit de empatie. Ea devine urgentă, în sensul că manifestă o nevoie profundă, o cerere de ajutor sau chiar o provocare, care nu poate fi neglijată nici de societatea civilă, nici de comunitatea eclezială. Realitatea tinerească este astăzi complexă, dar din ce în ce mai fragmentată. Cu toate acestea, există fenomene categoric pozitive, experiența de credință sinceră și profundă a atâtor tineri și tinere, care cu bucurie mărturisesc apartenența lor la Biserică. Titlul conferinței este de mare actualitate: „Adolescența, tinerii și Biserica”. Părintele Constantin Necula este prietenul tinerilor și de aceasta ne-am dat seama prin prezența atâtor tineri la această conferință. El și-a propus să-i cunoască pe tineri pe nume, pentru că a cunoaște nu este o știință exterioară, ci înseamnă a fi în interior aproape de celălalt. A cunoaște numele cuiva înseamnă a cunoaște adevărul celuilalt. Înseamnă a iubi. La final, părintele a dat răspuns numeroaselor întrebări adresate. Următoarea conferință din cadrul proiectului-program „Hristos în cetate” va avea loc, marți, 25 martie, la Filarmonica de Stat din Arad, ora 18:00, când invitat de onoare îl vom avea pe reputatul profesor, artist, scriitor și compozitor Hrisostom Stamoulis, decanul Facultății de Teologie din Tesalonic, Grecia. Titlul conferinței este „Euharistia, viața duhovnicească și Muntele Athos”. Împărtășirea „continuă” cu Hristos euharistic reprezintă temeiul efortului ascetico-moral de transfigurare a persoanei umane. Tema evaluează, printre altele, și contribuția insuficient sau deloc cunoscută a Sfântului Chiril al Alexandriei la renașterea filocalică în Muntele Athos, în secolul al XVIII-lea.

Părintele Constantin este unul dintre specialiștii în materie de neconvenționalism și unul din preoții Bisericii noastre care își refuză mereu înstrăinările, depărtările, într-o frumoasă „încăpățânare” de a rămâne tânăr, neliniștit de dragul lui Hristos și al slujirii Sale. Autor a peste 50 de volume (între care „Îndumnezeierea maidanului” s-a plasat în topul celor mai vândute cărți, ajungând la un tiraj de aproape 50.000 exemplare), cu frecvente apariții media, atât în țară, cât și în străinătate, el însuși realizator a diferite emisiuni (radiofonice, în special), părintele Constantin Necula a susținut peste 300 de conferințe, pe diverse teme și în diverse spații culturale și religioase, începând cu centrele universitare românești și până la comunitățile creștine din Gana sau Chile… Discursul și scrierile părintelui Constantin Necula se plasează, mai întotdeauna, în mediul „riscului seducției”, fiind bucurie și durere deopotrivă. Prin modul său dezinvolt, absolut original de a-L prezenta pe Hristos, el face o figură de marginal, de rebel într-ale mărturisirii, clamând cu înverșunare neaderența la limbajul de lemn, la locurile comune ale propovăduirii lui Dumnezeu. Pentru părintele Constantin, Hristos nu e doar un refugiu, o alternativă, ci o alianță, o rotunjire a sensului vieții, unic adăpost împotriva morții. În mărturisirea sa, părintele reușește, aproape de fiecare dată, să scape de capcana clișeelor, într-un metabolism cultural – corolar teologiei – de excepție, care produce liniște, bucurie. Temele abordate de părintele Constantin sunt diverse, pornind de la preocuparea pentru copii (mărturie stau volumele de povestiri, și nu numai, adresate acestui segment al publicului cititor), trecând prin locurile cele mai puțin bătătorite de pastorația comodă, convențională (spațiul maidanelor, spatele blocurilor, provocările străzii), până la contaminarea cu accente scolastice, didacticiste, dintre cele mai riguros punctate științific și teologic.

Comentarii Facebook


Știri recente