Deschiderea Festivalului Filocalia la Arad

Programul manifestărilor ce se desfășoară la Arad în această perioadă a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului include acțiuni culturale de facturi diferite: academic-educative, duhovnicești dar și estetice. Astfel, în completarea și în continuarea proiectului Hristos în cetate, pe data de 4 aprilie 2014 a fost deschis oficial festivalul Filocalia, cu o expoziție inedită de icoane, la Galeriile „Delta”.

Inaugurarea și prezentarea acesteia s-a făcut de către Părintele Arhim. Teofan Mada – Directorul Festivalului și de Doamna Doina Mândru – Director la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”, Dl. Nicolae Ioțcu – Președintele Consiliului Județean Arad și D-na. Anamaria Dragoș – Director al Centrului Cultural Județean Arad, ca organizatori și, totodată, parteneri ai Arhiepiscopiei Aradului în derularea acestor proiecte.

În cuvântul introductiv Părintele Arhim. Teofan Mada a salutat invitații și participanții, urând bun venit doamnei Doina, mulțumindu-i pentru „disponibilitatea și efortul depus la apropierea arădenilor de arta iconografică brâncovenească, acum în anul dedicat de Patriarhia Română jertfei lui Vodă Constantin, inițiativa noastră încercând să aducă peisajul cotidian actul creator al acestui mare domnitor iubitor și creator de cultură de dimensiune tis oikoumene… În fața artei iconografice a acelui ev creștinismul din noi învie, așa cum spunea maestrul Grigore Popescu. Ne bucurăm că putem iniția un astfel de dialog între Biserică și slujitorii artei”.

Icoanele alese pentru actuala ediție a Festivalului Filocalia sunt rodul unor adâncite reflecții, ale contemplărilor și dezvăluirilor de care s-au învrednicit cei câțiva iconari pe care dorim să-i cunoașteți. Fiind opere realizate, cele mai multe, în cadrul unor întâlniri duhovnicești, de muncă și discuții asupra icoanei și, mai ales, asupra posibilității de a exprima prin imagine complexe mesaje spirituale, le considerăm daruri. Se propun icoane pictate în cadrul atelierelor de creație iconografică organizate de Librăria Bizantină la Mogoșoaia, în 2012, și Otopeni, în 2013, precum și alte câteva piese de la autori contemporani proeminenți, care reflectă raportul viu al icoanei actuale cu cea mai profundă tradiție ortodoxă. In acest sens, aducem în atenția publicului și câteva reproduceri de mari dimensiuni după ansambluri iconografice remarcabile realizate în frescă de Grigore Popescu Muscel, expuse anterior la palatul Mogoșoaia. Un spațiu la fel de important dorim să acordăm creației iconografice contemporane promovată de pictorița Elena Murariu care întâmpină tricentenarul martirilor Brâncoveni cu un tezaur de aproape 300 de icoane, desene, stâlpi pictați, toate dedicate martirilor de la 1714. Deoarece pictorița are chiar în această perioadă o expoziție la Muzeul Național de Arta, ne rezumăm la 14 lucrări.

Doamna Doina Mândru a oferit câteva explicații privitoare la operele iconografice prezente în expoziție, prin aceea că se are în vedere „evidențierea celei mai bune arte a icoanei românești. Aici prevalează scene iconografice care inovează arta iconografică prin stilul abordat, coloristica și temele religioase abordate. De aceea ei sunt inventivi în felul cum aduc cuvântul lui Dumnezeu în trupul icoanei, prin icoanele lui Ion Grigorescu, Ioan Popa, Grigorie Popescu, Cristina Reilean, Elena Murariu. Aduc ca mărturie aici întruchiparea iconică a Doamnei Maria, soția domnitorului martir, care, cu siguranță a primit și ea un martiriu sufletesc, îndrăzneala iconarului canonizându-o avant la lettre. Felicit, în final, autoritățile locale și cele ecleziastice pentru că nasc cultura, iar arădenii nu trebuie să rateze șansa întâlniri cu icoana autentică”.

Între perfecțiunea tehnică și frumusețea deplin împlinită a icoanelor și frescelor pe care le propunem, desenele de iconar constituie caligrafii spirituale, consemnând asemeni unui jurnal duhovnicesc cercetările plastice și lecturile teologice, contemplările, rugăciunea minții și căutarea continuă a formei care exprimă cu fidelitate gândul, cuvântul viu care devine faptă. Ele dau seamă despre trezvia iconologică a pictorului creștin care transpune în imagini memorabile cuvinte alese din tezaurul Filocalic.

Expoziția va fi deschisă întreaga săptămână între orele 9-18.

(Articol realizat de Părintele Arhim. Teofan Mada, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului și Director al Festivalului)

Comentarii Facebook


Știri recente