Zoe Dumitrescu Busulenga va fi inmormantata la Manastirea Putna

Slujba religioasa va avea loc cu incepere de la orele 13.00. Nascuta la data de 20 august 1920, Zoe Dumitrescu Busulenga a facut studii muzicale, juridice si filologice, a fost profesor, sef de catedra, apoi director la Institutul de Istorie si teorie literara ‘George Calinescu’. A fost aleasa membru corespondent al Academiei Romane in anul 1974 si membru titular in anul 1990, iar intre anii 1990-1994 a indeplinit functia de vicepresedinte al acestui for. Zoe Dumitrescu Busulenga a trecut la cele vesnice in cursul zilei de ieri, 5 mai.

Mesajul PF Parinte Patriah Teoctist

PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis astazi un mesaj in care isi exprima intristarea pentru trecerea la cele vesnice a academicianului Zoe Dumitrescu Busulenga, informeaza Rompres. ‘Vestea trecerii acestei fiice credincioase a Bisericii noastre stramosesti intristeaza, deopotriva, slujitorii altarelor strabune, cat si asezamintele culturale ale tarii, in frunte cu Academia Romana si alte institutii de peste hotare, unde adormita in Domnul a semanat frumusetile gandirii si ale scrisului romanesc’, se spune in mesajul PF Sale. Totodata, PF Parinte Patriarh Teoctist a apreciat curajul academicianului de a purta cuvantul lui Dumnezeu, ‘chiar in deceniile trecute, cand Biserica si invatatura Mantuitorului Hristos erau ingradite cu strasnicie’.

Mesajul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Indurerata familie,

Vestea trecerii la cele vesnice a Doamnei Zoe Dumitrescu Busulenga a pricinuit multa durere celor care au cunoscut-o.

Persoana credincioasa si de inalta tinuta patriotica, doamna Zoe Dumitrescu Busulenga va ramane in amintirea multora ca o personalitate de seama a culturii romane, care si-a consacrat intreaga viata, inteligenta si talentul studiului, cercetarii si valorificarii culturii, literaturii si artelor in general, pe plan national si international.

Membru al Academiei Romane, al Academie Europene de Stiinte si Arte, al Academiei Europaea, distinsa cu numeroase si importante premii ale unor institutii prestigioase din tara si strainatate, Domnia Sa a reprezentat cu multa demnitate cultura romaneasca contemporana si va ramane un model luminos si inspirator pentru generatia tanara, prin competenta sa stiintifica, prin tenacitatea si dragostea sa pentru slujirea Cuvantului si a Frumosului, pe care le lumineaza permanent Credinta.

Rugam pe Hristos Domnul Cel inviat din morti sa odihneasca sufletul roabei Sale Zoe Dumitrescu Busulenga impreuna cu dreptii, sa mangaie familia indoliata si sa binecuvinteze pe toti cei care o pomenesc in rugaciune si pastreaza vie memoria ei.

Vesnica ei pomenire din neam in neam!

Comentarii Facebook


Știri recente