Ziua Vârstnicilor în Protoieria Covurlui

Pe 1 octombrie 2009, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului și de Ziua Internațională a Vârstnicilor, în Protoieria Covurlui, parohia Pechea IV, a avut loc o festivitate de felicitare a bătrânilor aflați în centrul medico-social din parohie. Cu acest prilej a avut loc un program artistic și o agapă creștină la Mănăstirea Maicii Domnului de la Cudalbi, informează cotidianul Ziarul Lumina.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii, după care a avut loc un program festiv, care a debutat cu o horă și o doină, intonate de Daniela Stângă, o elevă în clasa a IV-a de la școala din parohie. În cadrul manifestării s-a reușit și implicarea câtorva dintre cei internați. Astfel, domnul Ilie Constantin, în vârstă de 82 de ani, a interpretat două cântece intercalate de două poezii, compoziții proprii. În continuare a urmat o scenetă, „Bunicul”, de Barbu Delavrancea, în care doamna Stroiu Ecaterina, învățătoare la o clasă de copii cu dificultăți, a contribuit enorm implicându-se în repetiții cu cei doritori, din spital și din afară. Festivitatea s-a încheiat cu momentul artistic al ansamblului local „Cucu”, aduși prin inițiativa doamnei preotese Maria – Magdalena Vătafu, profesoară de Religie la clasele acestor tineri, și pregătiți de doamna Tudorița Oprea, colaboratoare a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. „Totul a început cu o idee care a venit atunci cand am aflat că 1 octombrie, o dată cu multiple semnificații, este în același timp și Ziua Internațională a Vârstnicilor. M-am gândit atunci că acesta poate fi un foarte bun pretext să organizăm la centrul medico-social din parohie o festivitate si o acțiune care să aducă un zâmbet și o bucurie celor pentru care păstrăm de multe ori în suflet povara gândului că nu le suntem alături îndeajuns. Astfel, nu ușor și nu singuri, de la idee s-a ajuns la faptă”, a spus pr. paroh Cătălin Vătafu.

În încheiere părintele Ionuț Glăvan, protopopul de Covurlui din Arhiepiscopia Dunării de Jos, a rostit câteva cuvinte de întărire transmițând dragostea Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pe care Chiriarhul Dunării de Jos o poartă către toți cei care suferă de diferite boli și mai ales de cea mai cumplită dintre ele care este singurătatea și a amintit că această purtare de grijă a Înaltpreasfinției Sale se manifestă pe tot parcursul anului „prin prezența la diferite duminici și praznice în azil a tuturor parohiilor din protopopiat. Mai mult, dragostea lui Hristos către cei aflați în suferință se manifestă vizibil prin punerea pietrei de temelie a unei biserici în curtea spitalului pentru ca vindecarea celor care vor trece pe aici să fie deplină, trupească și sufletească”.

După încheierea festivității, 21 de asistați de vârste diferite din cei 56, mulți dintre ei nedeplasabili, au urcat într-un microbuz cu destinația Mănăstirea Maicii Domnului de la Cudalbi. Acolo, pe o pajiște retrasă, mai îndepărtată, s-a pregătit o gustare, în timp ce unii au fredonat cântece diverse sau au recitat poezii din tinerețe. „Acțiunea desfășurată a fost o dovadă care a arătat tuturor că atunci când se găsesc oameni de suflet se pot face lucruri mari. La plecare au vizitat mănăstirea și ziua s-a încheiat, așa cum a început, cu rugăciune și cu o binecuvântare în sfânta biserică a mănăstirii. În încheiere, toți cei prezenți au fost îndemnați ca în urma acestui drum să pună lui Dumnezeu întrebări, să caute pentru că Dumnezeu nu poate răspunde la ce nu este întrebat și nu poate descoperi ceea ce nu e căutat și ne vom găsi în acest fel calea de întoarcere”, a declarat pentru cotidianul Ziarul Lumina, părintele Cătălin Vătafu.

Comentarii Facebook


Știri recente