Ziua unui mare ierarh, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei – ziua Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

Intregul popor roman este evlavios, dar evlavia moldovenilor si bucovinenilor are ceva deosebit – acestea au fost primele ganduri ale Inalt Prea Sfintitului Daniel, in ziua intronizarii sale, la 7 iunie 1990.

Biserica noastra este prin insasi natura ei fidelitate reinnoita. Aceasta putere de reinnoire izvoraste din insasi misiunea Bisericii de a propovadui mesajul Evangheliei, mesajul iubirii lui Hristos, fata de lume. Astazi, prin alegerea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei de catre Colegiul Electoral Bisericesc a fost confirmata dorinta Bisericii noastre de a afirma, deodata, continuitatea si innoirea, statornicia si dinamica vietii Bisericii noastre in contextul actual romanesc si european (…). Inalt Prea Sfintia Sa s-a aratat recunoscator pentru faptul ca I s-a acordat incredere deplina prin aceasta numire si la randul sau si-a pus toata nadejdea in colaboratorii sai, in dragostea acestora pentru el si pentru Biserica.

Acum, la implinirea a 50 de ani de viata, cartea de vizita a Inalt Prea Sfintitului Daniel ca Mitropolit al Moldovei este de-a dreptul impresionanta. Vineri, 20 iulie a.c., sarbatoarea Sfantului Mare Prooroc Ilie, primind darul sfant al vietii la 20 iulie 1951, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a implinit 50 de ani.

La Catedrala Mitropolitana a fost savarsita slujba Sfintei Liturghii la care a participat printre alti dinstinsi oaspeti si I.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, care a rostit si cuvantul de invatatura.

Din cuvintele de felicitare adresate cu acest prilej, am ales pe cel al Prea Cuviosului Parinte Arhimandrit Varlaam Merticaru, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor. Din acest cuvant am extras un fragment referitor la biografia Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: Chiar daca in actele personale ale Inalt Prea Sfintiei Sale sta scrisa ziua de 22 iulie ca zi de nastere, I.P.S. Daniel a primit binecuvantarea vietii in aceasta zi de 20 iulie 1951, zi in care Biserica noastra dreptmaritoare face pomenirea Sf. Mare prooroc Ilie.

I.P.S. Parinte Mitropolit Daniel si-a petrecut copilaria in Dobrestii natali, din judetul Timis, sub streasina bisericii pusa sub ocrotirea Sf. Cuvioase Parascheva, biserica in apropierea careia s-a aflat si casa parinteasca. A trait sub ocrotirea acestor doi mari sfinti, Sf. Prooroc Ilie si Cuvioasa Parascheva, care i-a ocrotit viata si indrumat viitorul (…)

Dupa ce a terminat liceul la Buzias si Lugoj, I.P.S. Parinte Mitropolit Daniel a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, dupa care sub indrumarea celui mai stralucit teolog al Bisericii noastre, Pr. Prof. Dumitru Staniloae, a urmat cursurile doctoratului in teologie la Bucuresti, iar intre anii 1976 si 1980 a studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta din Strassbourg – Franta si doi ani de zile la Universitatea catolica din Freiburg – Germania, incununand acest studiu cu un nou doctorat dedicat analizarii raportului dintre teologie si spiritualitate. A fost vreme indelungata profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elvetia , din cadrul universitatii din geneva, iar la chemarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, a renuntat la stralucita cariera de profesor universitar si de ecumenist si a revenit in tara in 1988, fiind infiat Pr. Arhim. Ilie Cleopa, mare duhovnic al ultimelor decenii ale secolului al XX-lea. Astfel, el – fiul unei familii de invatatori din Banat – a devenit fiul spiritual al Moldovei, ca la scurta vreme, peste doar doi ani, sa devina Parintele acesteia, pastorind-o vreme de 11 ani, pana in momentul de fata, avand realizari din cele mai importante. Toti cei care traim in aceasta binecuvantata de Dumnezeu eparhie, cunoastem aceste realizari, intalnindu-ne cu ele la tot pasul.

Tot cu prilejul zilei de nastere a Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, vineri 20 iulie a.c., postul de Radio TRINITAS a realizat o editie speciala a emisiunii Biserica si Societate, in cadrul careia, fara a se dori a se face un cult al personalitatii inaltului ierarh, au fost semnalate ganduri frumoase despre Intaistatatorul Bisericii din Moldova, au fost reamintite realizarile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de cand este pastorita de I.P.S. Dr. Daniel Ciobotea, au fost depanate amintiri si asa mai departe.

In cadrul acestei emisiuni Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, P.F. Parinte Patriarh Teoctist a adresat I.P.S. Parinte Mitropolit Daniel, un frumos cuvant de felicitare:

Ziua ierarhului desemneaza ziua Mitropoliei Moldovei si Bucovinei; ziua de nastere a unui ierarh este deosebit de importanta pentru tot clerul si credinciosii eparhiei respective. La Iasi, mai ales, de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei se leaga proaspetele infaptuiri pe teren pastoral, administrativ, organizatoric si mai ales pe teren misionar si pe terenul artistic. Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-a dobandit acum mai bine de 10 ani, un ierarh tanar. Atunci, cand proaspat absolvent al studiului de doctorat in strainatate si de activitate de catedra a fost ales ca ierarh al Bisericii noastre si apoi Mitropolit. Intr-un fel sunt implicat personal, atat in ce priveste Mitropolia, viata ei, pentru ca Dumnezeu a randuit sa fiu acolo la Iasi intaistatator si din aceasta pozitie l-am cunoscut pe Inalt Prea Sfintitul de azi al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ca student la cetatea voievodala din Baden-Baden unde, de pe atunci isi arata disponibilitatea si bucuria de a se afla in biserica, de a sluji in biserica. Desi inca fara uniforma, era atat de necesar slujbelor bisericesti si preotului. Dupa aceasta prima intalnire ne-am reintalnit pe un teren mai larg si mai inalt, de teologie si de conferinte presinodale pentru pregatirea Sfantului si Marelui Sinod – in calitatea noastra de ierarhi aflati la Geneva, iar Inalt Prea Sfintia Sa, ca profesor la Bossey -, iar apoi am avut bucuria de a colabora cu profesorul de atunci, Dan Ilie Ciobotea.

Prin rugaciunile Parintelui Ilie Cleopa – al carui fiu duhovnicesc se afla -, pasii sai s-au apropiat de tronul mitropolitan. Si cand Dumnezeu a randuit – pentru ca El le randuieste toate – , atunci a fost ales mitropolit si de atunci incoace am fost martorul unor lucrari misionare de mare valoare si a unor lucrari teologice – de asemenea, ca cel ce a infiintat Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi si multe alte fundatii culturale, atat de necesare Bisericii noastre, in deschiderea ei fata de lume si fata de problemele cu care ne confruntam la inceputul acestui secol, mileniu.

Ma bucur, deci, ca am fost implicat cu darul Duhului Sfant la aceasta lucrare si aceasta cale as vrea sa transmit Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel ganduri de pretuire, de dragoste pentru lucrarea pilduitoare pe care Inalt Prea Sfintia Sa o implineste in vechea si batrana Mitropolie a Moldovei si Bucovinei. Si as vrea pe aceasta cale, cu gandul, sa-l imbratisez cu toata dragostea si dupa traditia si randuielile noastre bisericesti, sa-L rog pe bunul Dumnezeu sa-i fie de ajutor Inalt prea Sfintitului Mitropolit Daniel, spre a continua si dezvolta lucrarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, slujirea preotimii, a sfintelor manastiri, care impreuna cu credinciosii asteapta de la noi, neincetat, izvor de apa vie si hrana cea mantuitoare.

Multi si fericiti ani Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel cu prilejul zilei de nastere si cu darul lui Dumnezeu sa se nasca si alte initiative spre slava sfintei noastre Biserici si spre bucuria noastra, a tuturor, si implinirea acestui popor dreptcredincios; de a fi acolo unde traditia culturala si identitatea sa nationala il indreptateste a fi in aceste vremuri atat de framantate.

Multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel!

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente