Ziua Tineretului la Iasi

Duminica, 2 mai 2004, in Iasi se va celebra ‘Ziua Tineretului’ la nivel diecezan. Vor fi prezenti mii de tineri din intreaga Moldova. Sunt asteptati reprezentanti ai tinerilor din Arhidieceza de Bucuresti, din Cluj si din Blaj, precum si din partea Bisericii Ortodoxe.

Liturghia va fi prezidata de Prea Sfintitul Petru Gherghel, Episcop Romano-Catolic de Iasi, cu participarea Prea Sfintitului Aurel Perca. Alaturi de ei, vor fi prezenti ca oaspeti de seama Excelenta Sa Jean-Claude Périsset – nuntiu apostolic, Prea Sfintitul Florentin Crihalmeanu – Episcop de Cluj-Gherla, Prea Sfintitul Anton Cosa – Episcop de Chisinau, precum si multi preoti. Tinerii se vor intalni pentru a medita tema anului din mesajul Sfantului Parinte: ‘Vrem sa-L vedem pe Iisus’ (In12,21).

Dupa Adjudeni (1992), Pildesti (1993), Nicolae Balcescu (1994), Sabaoani (1995), Onesti (1996), Tamaseni (1997), Luizi-Calugara (1998) si Gheraesti (2000), Halaucesti (2001) Valea Mare (2002), Barticesti (2003), in Dieceza de Iasi ‘Ziua Tineretului’ va fi marcata la nivel diecezan duminica, 2 mai, la Iasi.

In ziua de 4 aprilie a.c., Duminica Floriilor, s-a celebrat ‘Ziua Tineretului’ in cadrul comunitatilor parohiale.

Duminica, 2 mai a.c., aceasta zi se va celebra la nivel diecezan. Din cele 126 de parohii ale Diecezei tinerii vor veni pentru a asculta mesajul pastorului Diecezei si pentru a se ruga si a canta impreuna.

Prea Sfintitul Petru Gherghel – Episcop Romano-Catolic de Iasi, in mesajul sau pentru tineri cu tema: ‘Veniti sa-L adoram pe Hristos cel Inviat din morti!’, scrie: ‘Iasi-ul este plin de vestigii istorice culturale si religioase si va asteapta sa va dea un raspuns la dorinta voastra: Vrem sa-L vedem pe Iisus! Noi va asteptam ca sa-L gasim impreuna pe Iisus, sa-L admiram impreuna cu Maria, mama care ni-L arata pe fiul ei, impreuna cu Apostolii, mai ales cu Apostolul cel tanar, Sfantul Ioan, si impreuna cu marturisitorii credintei noastre, intr-un chip special cu episcopul martir Anton Durcovici’.

Liturghia va incepe la ora 11.00. Episcopii impreuna cu oaspetii care vor veni vor merge in procesiune din Catedrala Episcopala Romano-Catolica spre locul special amenajat pentru celebrarea Sfintei Liturghii.

Crucea tinerilor, preluata anul trecut de la Barticesti, localitatea unde s-a desfasurat precedenta ‘Zi a Tineretului’, va fi dusa de catre tinerii din Iasi in procesiune si va fi predata la finalul Liturghiei tinerilor din localitatea in care se va desfasura anul viitor urmatoarea ‘Zi a Tineretului’. Cate un tanar din fiecare parohie din cele prezente va sta in fata altarului.

La finalul Liturghiei, un reprezentant al tinerilor va avea un mesaj. Dupa Liturghie va fi un program cultural.

Tinerii au meditat si o vor mai face in parohiile sau in asociatiile din care fac parte la marturia pe care trebuie s-o dea pentru Cristos. Multi s-au oprit la cuvintele Sfantului Parinte: ‘Sute de mii de tineri s-au rugat in jurul crucii. Asezand la picioarele ei poverile care ii apasau, au descoperit ca sunt iubiti de Dumnezeu si multi dintre ei au aflat si forta de a-si schimba viata’.

Iasi, 28 aprilie 2004

Pr. Cornel Cadar

Comentarii Facebook


Știri recente