Ziua Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica

La Mănăstirea Cernica ieri, 11 aprilie, a fost mare sărbătoare: ziua Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul așezământului. Numeroși credincioși au participat la slujba săvârșită în biserica acestei vechi vetre de rugăciune și cultură, ctitorie a Vornicului Cernica Știrbei de la 1608.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către PS Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, care a evidențiat în cuvântul de învățătură faptul că Sfântul Ierarh Calinic a fost un mare ctitor de mănăstiri și biserici, de spitale, școli și case pentru copiii orfani, subliniind de asemenea și faptul că acest ierarh iubitor de cultură a pus bazele unei valoroase biblioteci și a deschis o școală de pictură bisericească, având o puternică influență și asupra vieții duhovnicești din această parte a țării.

Cu acest prilej, Centrul de Pelerinaj al Patriarhiei Române a organizat un pelerinaj la mai multe mănăstiri din apropierea Bucureștiului. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie de hram oficiată la Mănăstirea Cernica, unde au vizitat casa memorială a Sfântului Calinic și s-au închinat moaștelor sfântului aflate în Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, informează Ziarul Lumina.

Simpozion național la Râmnic

În perioada 11-13 aprilie 2010, la Râmnicu Vâlcea, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și la inițiativa Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au loc manifestările dedicate aniversării a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Calinic în slujirea de episcop al Eparhiei Râmnicului Noul Severin, informează arhiram.ro.

În cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej de către Arhiepiscopia Râmnicului în colaborare cu ‘Cercul de la Râmnic – România, Grădina Maicii Domnului’, se va desfășura Simpozionul Național ‘Sfântul Ierarh Calinic, mărturisitor al dreptei credințe și susținător al unității bisericești’.

Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor din 2010, an proclamat de către Sfântul Sinod ca ‘Anul Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești’.

Ieri a avut loc Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, iar astăzi IPS Gherasim va adresa un cuvânt de binecuvântare la Complexul Spiritual-Cultural ‘Sfântul Antim Ivireanul’, în vreme ce profesorii și teologii invitați vor susține comunicări pe baza temei propuse.

După-amiază, Corala preoților din Protoieria Râmnicu Vâlcea va susține un concert de muzică religioasă. După dezbateri și concluzii, în finalul simpozionului va avea loc lansarea cărții ‘Monografia Mănăstirii Dintr-un lemn’.

De asemenea, și Parohia ‘Sfântul Calinic Cernicanul’ din cartierul Valea Roșie din Craiova și-a sărbătorit hramul. Pregătirile pentru această sărbătoare au început de sâmbătă seara, atunci când părinții slujitori au săvârșit slujba Vecerniei unită cu litia, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Părintele paroh, Marin Albu, a vorbit despre semnificația pe care o are această sărbătoare pentru credincioșii pe care-i păstorește: ‘Cu toate că suntem o biserică nouă, în construcție, avem o tradiție destul de bogată. Existența acestei comunități se datorează în mod direct Sfântului Ierarh Calinic care a trecut prin aceste părți pe când era episcop de Râmnic. Binecuvântarea sfântului s-a materializat în timp, iar din 1996, de când s-a făcut sfințirea capelei, în fiecare an ne aducem aminte de ocrotitorul nostru și-l cinstim așa cum se cuvine’.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Calinic la Craiova s-a prelungit până duminică seara, când credincioșii au participat la concertul ‘Hristos a înviat!’, organizat de parohia din Valea Roșie în colaborare cu Teatrul Liric ‘Elena Teodorini’ din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente