Ziua Rezistenței anticomuniste din Banat

La Pădurea Verde a fost sfințit, în anul 2000, monumentul ridicat în memoria luptătorilor din Rezistența anticomunistă din Banat. În plus, întâmplările petrecute în perioada 1945-1989 au determinat Asociația foștilor deținuți politici din Timiș să aleagă ziua de 16 iulie ca zi a rezistenței anticomuniste.

Inițiativă a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (A.F.D.P.R.), filiala Timiș, monumentul a fost construit pentru a ne aduce aminte de trecutul poporului nostru din perioada 1945-1989 și de cei sacrificați în acea perioadă, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. La ceremonie au participat președintele A.F.D.P.R. Timiș, regretatul Teofil Botlung, mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, preoți, viceprimarul Timișoarei, Adrian Orza, membri ai asociației și rude ale celor ce au pierit în timpul puterii comuniste. Victimelor care au murit în acest loc le-au fost acordate, post-mortem, de către Consiliul Local al Municipiului Timișoara, câte un certificat cu titlul de cetățean de onoare al municipiului, înmânat rudelor acestora.

Monumentul, ridicat pe o colină, este reprezentat de o cruce, simbol al jertfei umane, iar la bază se află o placă comemorativă, inscripționată cu textul: ‘Și aici ca pretutindeni în țară, în vremea pustiirii sovietice comuniste, au fost uciși fii ai poporului român, luptători pentru apărarea ființei naționale. Cinstiți-le dăruirea și jertfa, rodind-o în mâine’.

Acest monument de aducere aminte a vremurilor tragice ale poporului nostru a fost gândit nu doar pentru a-i cinsti pe cei care au fost uciși sau martirizați, ci și pentru a nu uita trecutul, încât el să nu se mai repete niciodată. Monumentul este un simbol al libertății noastre, dobândită prin vărsare de sânge, care ne obligă acum să nu mai mințim, să nu mai slujim unei puteri care este pusă nu în slujba poporului român, ci împotriva acestuia. Președintele de atunci al A.F.D.P.R. Timiș a motivat ridicarea acestui monument ca fiind ‘un însemn pe care îl transmitem, în forma cea mai modestă, către viitor, pentru a nu intra într-un nou mileniu al opresiunii cuvântului și gândului’ (‘Atolire… Atolire… Atolire’, foaie editată de Asociația Foștilor Deținuți Politici din Timișoara, supliment al cotidianului ‘Timișoara’, 20 iulie 2000, p. 3).

16 iulie, zi de masacru

De-a lungul timpului, Banatul și-a adus din plin tributul de lacrimi, sânge și viață în epoca ciumei roșii.

Fiind o provincie a României întregite cu o statură istorică milenară, cu oameni păstrători de credință creștină și tradiție străbună, nu putea să nu fie alături de împotrivirea națională opusă comunizării.

Încleștarea faptică a fost dură, de lungă durată, iar teroarea dezlănțuită a pătruns devastator în toate straturile sociale.

După evenimentele din Decembrie 1989, constituindu-se Asociația Foștilor Deținuți Politici – filiala Timiș, s-a întrezărit posibilitatea de a cunoaște fărădelegile făcute împotriva poporului român, precum și lupta dusă împotriva ocupației rusești și înrobirii ideologice.

În luna iunie a anului 1949, are loc, la Timișoara, procesul intentat celor mai de seamă luptători anticomuniști din zona Banatului. Dintre cei 12 inculpați, cinci sunt condamnați la moarte prin împușcare, iar restul de șapte, la diverse pedepse privative de libertate.

În zorii zilei de 16 iulie 1949, la poligonul de tragere de la Pădurea Verde – Timișoara, sunt dați morți următorii: Spiru Blănaru, Petru Domășneanu, Ion Tănase, Petru Pușchiță zis Mutașcu și Romulus Marițescu. Ceilalți șapte: Aurel Vernichescu, Gheorghe Popovici, Teodor Ungureanu, Gheorghe Smultea, Petre Pușchiță zis Liber, Nicolae Ghimboașe zis Micluț și Gheorghe Luminosu sunt scoși din închisoarea din Timișoara în dimineața zilei de 2 august 1949, duși la Pădurea Verde și uciși.

Biografiile lui Spiru Blănaru și Petru Domășneanu, uciși la Pădurea Verde din Timișoara, au fost incluse și în volumul ‘Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist’ (Editura I.B.M.B.O.R., București, 2007, pp. 99-105; 178-183).

Aceste întâmplări au determinat asociația să aleagă ziua de 16 iulie ca Ziua rezistenței anticomuniste din Banat.

Pentru noi, cei de azi, se impune un comportament moral creștin cu recunoașterea deplină a valorii, slujind dreptatea și adevărul. Să nu acceptăm în această vreme, ‘când luna vorbește soarelui de lumină’, impostura, veleitarismul, întinarea celor făptuite de alții cu dăruire și jertfă.

De aceea se cuvine să îngenunchem cu tot sufletul în fața memoriei celor știuți și neștiuți care s-au frânt pentru azi și pentru mâine!

Comentarii Facebook


Știri recente