Ziua Poliției Române

De praznicul Bunei Vestiri, astăzi, 25 martie 2009, a fost aniversată Ziua Poliției Române. Încă de la primirea primului drapel, în anul 1822, Poliția Română s-a aflat sub ocrotirea Maicii Domnului.

Cu această ocazie, comisarul Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliției Municipiului București, a amintit că Poliția Română este succesoarea agiei și a descris primul drapel al instituției, dat agăi Mihăiță Filipescu de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, care conținea, printre alte elemente, icoana Bunei Vestiri.

În Vechiul Regat (Țara Românească și Moldova), instituția cu atribuții polițienești care a precedat Poliția până la revoluția din 1848, a fost Agia, în fruntea căreia se afla un agă. Ca o apreciere a importantului rol al Agiei, în anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut și cu numele Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Țării Românești între anii 1822 și 1828), înmânează agăi Mihăiță Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, primul drapel al Agiei.

Drapelul Agiei era confecționat din mătase de culoarea galben-crem și avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, prăjina având 3,6 m. Pe o față se afla un chenar de aur cu o ghirlandă de asemenea din aur. În interiorul acesteia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde. Ghirlanda este timbrată cu o coroană regală, iar în spatele ei se încrucișează: tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puști, topoare, tobe. Sub acvilă se afla următoarea inscripție scrisă cu caractere chirilice: ,,S-au făcut acest steag al Agiei la petrecerea domnilor dintre pământeni ai Țării Românești de Măria Sa Grigorie Ghika voevod, cu anii 1822, prin epistasia dumnealui vel Aga Mihăiță Filipescu”. Sub inscripție se afla o balanță, iar în colțurile se sus ale steagului erau simbolizate luna și soarele. Pe cealaltă față a drapelului sunt reproduse aceleași obiecte, cu excepția interiorului ghirlandei, care înfățișează icoana Bunei Vestiri.

Prin Legea nr. 218/2002 (Legea Poliției), Ziua Poliției Române se sărbătorește la 25 martie.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente