Ziua onomastică a Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului

Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și-a serbat astăzi, 5 noiembrie, ziua onomastică. Preasfinția sa a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Galaction” din localitatea Crângu, județul Teleorman, prilej cu care a fost felicitat de părinții consilieri ai centrului eparhial, de părinții protopopi și de stareții și starețele mănăstirilor din eparhie.

Într-un interviu acordat postului de radio TRINITAS, Preasfințitul Părinte Galaction a vorbit despre Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, sărbătoriți, astăzi, de Biserica Ortodoxă: „Au trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Deciu. Erau originari din cetatea Emesa și făceau parte din familii păgâne, însă prin voia lui Dumnezeu, familia Mucenicului Galaction a cunoscut un monah Onufrie care le-a propovăduit evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos și care a botezat întreaga familie a Mucenicului Galaction. Rânduit fiind Sfântul Mucenic Galaction spre căsătorie cu tânăra Epistimi, acesta a vestit și ei și celor din casa ei, vestea cea bună. Atât Epistimi, cât și familia ei au fost aduși la același monah Onufrie și au primit învățătura creștină și botezul”.

Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi au hotărât, plini de dragoste pentru credința în Hristos, să renunțe la propria căsătorie și să îmbrace haina monahală. Ei au dus, apoi, o viață de aspre nevoințe duhovnicești, până la persecuția declanșată de împăratul Deciu împotriva creștinilor, în anul 250.

„În acele locuri retrase au ajuns prigonitorii, au răpit din mănăstire pe cei doi și i-au dus în fața judecății pentru credința lor în Mântuitorul Iisus Hristos. Ei au rămas neclintiți, deși au fost supuși la multe chinuri. În cele din urmă au suferit moarte martirică, primind cununa muceniciei”, a mai spus Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…