Ziua ocrotitorilor învățământului teologic

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, precum și celelalte instituții de învățământ teologic din țară își sărbătoresc luni patronii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi, Grigorie Teologul, Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic.

Sărbătoarea hramului Facultății de Teologie Ortodoxă din București va începe duminică seara, de la ora 17:00, când în Biserica ‘Sfântul Spiridon-Nou’, Paraclis patriarhal, va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, în cinstea celor trei sfinți informează Ziarul Lumina. Slujba va fi săvârșită de un sobor de slujitori, preoți profesori de la instituția de învățământ și slujitori ai lăcașului de rugăciune. Luni, studenții teologi și corpul profesoral vor participa la Sfânta Liturghie care va fi săvârșită tot în Biserica ‘Sfântul Spiridon-Nou’. Părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, ne-a spus că hramul de anul acesta al Facultății de Teologie marchează și un moment aniversar important: împlinirea a 130 de ani de la înființarea instituției universitare de învățământ teologic din București.

‘După Sfânta Liturghie, va avea loc o manifestare în Aula ‘Pr. Prof. Dumitru Stăniloae’ a Facultății de Teologie din București, care va avea trei momente. Va fi lansat un volum omagial despre patriarhul Justinian Marina, coordonat de profesorul Remus Rus, după aceea va fi o sesiune de comunicări științifice, intitulată ‘130 de istorie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București’. Evenimentul se va încheia cu un concert de cântece religioase și laice, susținut de corul facultății, dirijat de profesorii de muzică’, ne-a declarat părintele decan Ștefan Buchiu.

Patronii învățământului teologic din 1936

În spațiul ortodox, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt considerați patronii învățământului teologic, și de ziua lor se înalță rugăciuni speciale pentru studenții și profesorii instituțiilor de învățământ teologic. Acest lucru s-a hotărât în secolul trecut, la primul Congres de teologie de la Atena din 1936. În cuprinsul Patriarhiei Române funcționează 15 facultăți de teologie și 39 de seminarii teologice liceale, care au ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi, astfel că fiecare din aceste instituții de învățământ va fi duminică, 30 ianuarie, în sărbătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente