Ziua ocrotitorilor Catedralei patriarhale și a mărturisitorilor fără vârstă

Catedrala patriarhală și-a sărbătorit ieri, 21 mai 2010, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 10 ierarhi, preoți și diaconi. Au participat sute de credincioși, autorități locale și de stat. Copiii câștigători ai Concursului național de oratorie creștină ‘Crezul Meu’, la momentul cuvenit, au rostit cu toții Simbolul de credință ortodox, iar la final au primit premii și diplome din partea Întâistătătorului Bisericii noastre.

Manifestările consacrate sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Catedralei patriarhale, au început joi, 20 mai, în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii Sinodului mitropolitan al Munteniei și Dobrogei s-au întâlnit cu copiii participanți la Concursul național de oratorie ‘Crezul Meu’ și cu îndrumătorii lor, informează „Ziarul Lumina”.

Părintele Constantin Naclad, inspectorul Biroului de catehizare cu tineretul al Patriarhiei Române, din cadrul Sectorului teologic-educațional, a rostit o rugăciune împreună cu copiii, după care a urmat vizionarea unei sinteze video realizate de TRINITAS TV, care a cuprins momente importante și elocvente din etapele eparhiale ale concursului. Toți câștigătorii la faza pe eparhii au avut bucuria de a se regăsi în pelicula amintită.

Tineri crescuți în credință de familii și școală

Părintele Patriarh Daniel i-a binecuvântat pe copii și pe coordonatorii concursului, evidențiind eficacitatea concursului organizat de Patriarhia Română: ‘Mulțumim Preasfintei Treimi pentru darurile revărsate prin Botez în acești copii care sunt florile credinței Bisericii noastre. Suntem foarte bucuroși să constatăm că darurile de la Botez, dacă sunt cultivate, devin lumini ale credinței, ale bucuriei, ale comuniunii în Biserică. Acești copii și tineri, crescuți în credință de familii credincioase, dar și cultivați în credință de către profesori, de către preoți, au fost angajați într-o lucrare deosebită de mărturisire a credinței. Concursul de oratorie creștină ‘Crezul Meu’ este una dintre cele mai frumoase forme de omagiere a Simbolului de Credință în Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești. Ne bucurăm că Programul național al Patriarhiei Române – ‘Hristos Împărtășit copiilor’ – are în acest an o prospețime, o noutate, o creativitate deosebită.’

Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat învățătura despre Sfânta Treime pe care ne-o prezintă, neîntreruptă și nemodificată de 17 secole, Crezul ortodox.

Priveghere pentru Părinții creștinismului

La ceas de seară, în Catedrala patriarhală a fost săvârșită slujba Privegherii de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Înaltpreasfințitul Nifon a evidențiat, în predica rostită la finalul slujbei, importanța pentru istoria Bisericii creștine a Sfinților Împărați Constantin și Elena. Odată veniți la tronul Imperiului, în urma victoriei dobândite cu ajutorul Sfintei Cruci, au redat creștinismului libertatea după trei secole de persecuții sângeroase. ‘Sfinții Împărați au privit la Cruce ca fiind forța extraordinară a creștinismului, care a generat civilizația și valorile nemuritoare. Creștinismul a schimbat fața pământului. Idolatria și păgânismul au fost desființate prin lumina și valorile nemuritoare ale credinței creștine. Crucea este semnul biruinței vieții asupra morții, biruința luminii asupra întunericului. Este semnul a tot ceea ce este mai nobil și mai frumos în lume prin creștinism și prin Biserică’, a spus Înaltpreasfințitul Nifon.

Credincioșii s-au închinat la moaștele sfinților ocrotitori

Vineri dimineața, în Catedrala patriarhală, pr. arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a citit acatistele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfinților Împărați Constantin și Elena. Înconjurați de credincioșii care de dimineață au venit pentru marea sărbătoare, preoții slujitori au scos în procesiune raclele cu moaștele celor trei sfinți ocrotitori și le-au așezat în baldachinul de pe esplanadă.

Sărbătoarea tinerilor mărturisitori ai Crezului

La momentul potrivit, al Sfintei Liturghii, laureații concursului ‘Crezul Meu’ au rostit Crezul ortodox. La sfârșitul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a premiat câștigătorii Concursului național de oratorie creștină și cei zece elevi olimpici împreună cu profesorii lor din Arhiepiscopia Bucureștilor care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Religie. Toți au primit din partea Patriarhului României diploma ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, insigna ‘Crucea patriarhală’, realizată în atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, și cartea ‘Simbolul de credință creștin ortodox’, editată de Arhiepiscopia Bucureștilor și apărută la editura ‘Cuvântul Vieții’ a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul de copii și tineret ‘Symbol’ al Patriarhiei Române. Părintele diacon dr. Jean Lupu, dirijorul corului, a primit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre diploma de onoare și ordinul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ pentru clerici, în semn de prețuire pentru cei 50 de ani de activitate dirijorală. Diploma de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ a fost primită și de doamna Ortansa Ionescu din București, care a înzestrat majoritatea bisericilor din Capitală cu noi sfinte antimise. Pentru răbdarea și râvna de care au dat dovadă, toți credincioșii care au venit la hramul catedralei au primit iconițe cu Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Sfântul Constantin cel Mare a construit 40 de basilici în Dobrogea

Sfânta Liturghie de la Catedrala patriarhală a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Daniil, Episcop administrator al Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Primul împărat creștin

În cuvântul de învățătură, Părintele Patriarh Daniel a arătat asemănarea dintre Sfântul Apostol Pavel și Sfântul Constantin, întocmai cu Apostolii. ‘Precum Sfântul Apostol Pavel a devenit cel mai mare misionar creștin prin convertirea de pe drumul Damascului, așa prin venirea Sfântului Constantin cel Mare, primul împărat creștin, istoria Bisericii s-a schimbat’.

Sfântul Constantin a contribuit mult la întărirea creștinismului prin Edictul de la Milano, prin care religia creștină a devenit liberă. Sfinții Împărați Constantin și Elena au ajutat să fie răspândită cultura creștină la foarte multe popoare, printre care și poporului românesc. ‘În timpul lui Constantin cel Mare, Dacia, după migrația popoarelor, a fost reromanizată, prin aducerea unei romanități creștine pe aceste teritorii. Mărturie sunt cele peste 40 de bazilici construite în Dobrogea, încât putem spune că a avut o grijă deosebită pentru răspândirea creștinismului pe teritoriile noastre’, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Modele pentru familiile de azi

La final, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că Sfinții Împărați constituie un model creștin pentru familiile de azi, deoarece ‘cea mai mare bogăție pe care o putem lăsa ca moștenire copiilor este credința în viața veșnică, iubirea lui Hristos, nu averile materiale. Sfânta Elena este model și pentru mamele creștine, care astăzi se confruntă cu o educație contrară creștinismului. De aceea, mamele trebuie să promoveze credința ortodoxă și valorile creștine.’

‘Îl voi iubi pe Cel de Sus din adâncul inimii mele’

La finalul întâlnirii, unii copii și profesori implicați în desfășurarea concursului ne-au împărtășit din impresii, exprimându-și bucuria pentru participarea la acest concurs. ‘În lucrarea cu care am câștigat faza pe eparhie, am alcătuit după Crezul ortodox un alt crez, care este al meu. Participarea la această festivitate de la Palatul Patriarhiei este o mare realizare pentru mine. A fost o experiență ziditoare de suflet deoarece mi-am împărtășit sentimentele religioase cu colegii mei și am putut să învățăm unul de la celălalt multe lucruri deosebite’, a mărturisit Denisa Mierlița, reprezentantul Arhiepiscopiei Bucureștilor, elevă în clasa a VIII-a la Școala generală din Poiana Comarnic.

Cătălin Jumuga, reprezentantul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, din Parohia ‘Cuvioasa Parascheva’ din Troianul, ne-a spus că ideea eseului pe care l-a prezentat s-a cristalizat în urma multor cursuri de catehizare din cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’: ‘Au fost foarte multe idei care m-au impresionat și am vrut să le cercetez amănunțit, să le aflu esența. M-a fascinat istoria formulării Crezului și, mai ales, credința cu care oamenii au luptat pentru acest Simbol’, a declarat Cătălin.

Unul dintre cei mai tineri participanți, elevul Mândru Ștefan, clasa a V-a, care a reprezentat Episcopia Hușilor, a scris în eseul său: ‘După ce nașii m-au îndrumat spre Dumnezeu, știu ce crez voi avea în viață. Îl voi iubi pe Cel de Sus din adâncul inimii mele și Îl voi sluji până la sfârșitul vieții mele’.

Peste 1.800.000 de români și-au sărbătorit onomastica

Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administrației și Internelor, dintre cei 1.824.424 de români care își sărbătoresc onomastica, 1.173.982 sunt femei, majoritatea acestora purtând numele de Elena (890.138). Alături de acestea, vor sărbători și cele care poartă nume de basm – Ileana (129.589). De asemenea, poartă numele Lenuța 65.343 de persoane, Constanța sunt 54.791, Constantina – 28.054, Leana – 4.628. Dintre cei 650.442 de bărbați, majoritatea acestora poartă numele de Constantin (505.022). Dintre bărbații sărbătoriți ieri, 80.162 se numesc Costel, 34.681 – Costică, iar Costin sunt 19.362. Cei mai puțini dintre sărbătoriți poartă numele de Nuți (1.439) și Costeluș (302).

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…