Ziua Națională serbată în capitala Banatului

Ca în fiecare an, mii de timișoreni de toate vârstele au participat la evenimentele prilejuite de Ziua Națională a României, organizate de autoritățile locale și județene în orașul de pe Bega, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La cea de-a 94-a aniversare de la constituirea României Mari, în capitala Banatului s-au desfășurat o serie de evenimente la care au participat oficialități ale orașului, reprezentanți ai administrației publice naționale, județene și locale, veterani de război, reprezentanți ai mai multor garnizoane militare, dar și numeroși timișoreni. Manifestările au debutat în fața Prefecturii Județului Timiș și a Consiliului Județean, pe Bulevardul Revoluției din Decembrie 1989. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în debutul programului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană. Manifestarea a cuprins alocuțiuni din partea oficialităților prezente, precum și tradiționala paradă militară, la care au participat toate componentele sistemului național de apărare: Ministerul Apărării Naționale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul Român de Informații și Poliția.

Semnificații istorice

1 Decembrie este Ziua Națională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegați și sprijinită de peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o rezoluție prin care s-a consfințit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează astfel lupta românilor transilvăneni pentru unitate națională și marchează momentul constituirii României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918).

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…