Ziua Națională a României, sărbătorită la Caransebeș

Întreaga suflare românească de pretutindeni a sărbătorit la 1 Decembrie Ziua Națională a României. Biserica Ortodoxă Română a fost alături de credincioșii ei și anul acesta la comemorarea Unirii celei Mari. În toate comunitățile românești, reprezentanții Bisericii au oficiat slujbe de mulțumire pentru binefacerile primite și pentru odihna veșnică a eroilor ce au luptat pentru libertatea și demnitatea poporului român.

În acest duh al mulțumirii și slujirii lui Dumnezeu, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la manifestările prilejuite de comemorarea Marii Uniri și sărbătorirea Zilei Naționale a României în orașul Caransebeș. Rememorând evenimentele din 1918, Preasfințitul Lucian, însoțit de primarul municipiului și de șeful Garnizoanei Militare din Caransebeș, a plecat de la Reședința eparhială până în parcul ‘General Ion Dragalina’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. După intonarea imnului național, în fața troiței înălțate lângă statuia generalului Dragalina, a fost săvârșită o slujbă de Te Deum. După oficierea serviciului religios, au rostit alocuțiuni primarul municipiului Caransebeș, Ion Marcel Vela, șeful Garnizoanei Militare din Caransebeș și poetul Mircea Dinescu. Preasfințitul Lucian a rostit un discurs în care a arătat însemnătatea evenimentului comemorat și importanța lui pentru noi, cei de astăzi.

‘Avem datoria sfântă de a cinsti această zi sacră pentru țara noastră și pentru înaintașii noștri, cu precădere pentru românii din Transilvania și Banat. În Eparhia Caransebeșului, oamenii au luptat cu dârzenie și convingere pentru idealul de unire al neamului într-o singură țară. Întotdeauna, Biserica Ortodoxă a fost în mijlocul credincioșilor săi, în câmpurile de luptă, în lagăre, în închisori și deportare, nu numai cu rugăciunea, ci și cu fapta. De aceea, imnul național menționează ‘preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină, deviza-i libertatea și scopul ei preasfânt”, a spus PS Lucian.

Miron Cristea a susținut împlinirea Unirii

Pentru Episcopia Caransebeșului, ziua de 1 Decembrie este legată de activitatea episcopului Elie Miron Cristea la Caransebeș (1910-1919), episcop comemorat anul acesta la centenarul întronizării sale în scaunul episcopal al Caransebeșului. Episcopul Miron Cristea a susținut acțiunile naționale ce au dus la împlinirea Unirii și a fost prezent în memorabila zi de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, unde a slujit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt patriotic. Discursul ierarhului din Caransebeș a fost primit cu ovații călduroase din partea celor prezenți. Imediat după istoricul eveniment, luni, 2 decembrie, în sala Tribunalului din Alba Iulia s-au întrunit membrii Marelui Sfat Național pentru a desemna reprezentanții delegației ce avea să înmâneze regelui Ferdinand prețiosul act al Unirii. Aceștia au fost episcopul ortodox al Caransebeșului, Elie Miron Cristea, episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hosu, Vasile Goldiș și Alexandru Vaida Voievod, cărora li s-au alăturat Caius Brediceanu din Lugoj și Mihail Popovici de la Brașov.

Prin această aducere aminte se arată temelia pe care s-a clădit istoric și identitar poporul român. Acest lucru trebuie amintit pretutindeni și în toate timpurile, mai ales în vremurile în care Dumnezeu încearcă pe poporul Său. Biserica a salvat până acum neamul românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente