Ziua Națională a României în Patriarhia Română

Potrivit tradiției bisericești și hotărârii Sfântului Sinod, de Ziua Națională a României, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale și mânăstirești din țară și străinătate, precum și în paraclisele școlilor de teologie ortodoxă este oficiată slujba specifică Te Deum și sunt pomeniți eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, la 1 decembrie 2012, la Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Slujba a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți pe Colina Bucuriei.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârșit slujba de pomenire a celor care au fost făuritorii Unirii din 1918 și în același timp am mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român și mai ales pentru marea binefacere a darului unității naționale care s-a concretizat în Statul Unitar Român din 1918. Cu prilejul zilei naționale a României, acest Te Deum ne arată deodată că trebuie să ne exprimăm recunoștința față de Dumnezeu și în același timp să-i cerem ajutor pentru a menține și cultiva darul unității naționale și demnitatea poporului român”, a spus Preafericirea Sa în deschiderea cuvântului Său.

94 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia

În orașul Marii Uniri, la împlinirea a 94 de ani de la momentul realizării unității naționale, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala „Reîntregirii” de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, mii de credincioși au participat la slujba de Te Deum oficiată de chiriarhul locului alături de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie din municipiu, după cum ne informează TRINITAS TV.

„Ziua de 1 decembrie 1918 este ziua în care cea mai frumoasă și scump perlă, perla Transilvaniei a fost așezată în coroana României Mari. De-a lungul vremii poporul român a experimentat faptul că atât darul libertății și unității sale se dobândește și se păstrează creștinește prin credință puternică în Dumnezeu, prin răbdare și jertfă. Drept aceea, sărbătoarea noastră națională este un prilej de a mulțumi Părintelui Ceresc pentru darurile cu care El a înzestrat neamul românesc și pământul strămoșesc”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La evenimentele de la Alba Iulia au participat credincioși din toate zonele istorice ale țării.

Ziua Unirii la Sibiu

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a participat în această dimineață, 1 decembrie 2012, la ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu, dedicată Zilei Naționale a României, eveniment la care au participat numeroși invitați din mediul academic, politic și cultural.

IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de binecuvântare din această zi de mare însemnătate istorică și națională, iar ședința a continuat cu o prezentare a evenimentului de la 1 decembrie 1918 și rolul Sibiului în realizarea unității naționale. Prezentarea a aparținut profesorului Tatu Alexiu, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Sibiu.

Ierarhul a participat apoi, la ceremonia militară de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, la fostul sediu al Consiliului Dirigent de la Sibiu, unde au participat reprezentanții autorităților județene și locale, militari, preoți și invitați. IPS Laurențiu a oficiat aici o slujbă de binecuvântare, urmată de ceremonia depunerii de coroane.

„Ziua Națională a poporului român a fost prefațată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, iar pentru Sibiu este o zi importantă, datorită contribuțiilor aduse la realizarea acestui eveniment măreț din istoria poporului român”, a spus IPS Laurențiu potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Manifestările au continuat și în alte locuri din Sibiu, cu încărcătură istorică, prin depuneri de coroane de flori, alocuțiuni și parade militare.

Ziua Națională a României marcată la Iași

În cadrul manifestărilor oficiale prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale în Piața Unirii din Iași, a avut loc sâmbătă, 1 decembrie 2012, și o slujbă de Te-Deum, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit cu această ocazie, ÎPS a subliniat care sunt valorile ce dau dăinuire unei națiuni, potrivit doxologia.ro.

Mii de ieșeni au participat astăzi, 1 Decembrie 2012, la manifestările oficiale prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a țării noastre, ce au avut loc în Piața Unirii. IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind o slujbă de Te-Deum, precum și rugăciuni de binecuvântare pentru odihna celor care au înfăptuit Marea Unire din anul 1918. Alături de IPS Teofan, au slujit și un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1 și pr. Dumitru Merticaru, parohul Bisericii „Duminica tuturor sfinților”- Banu din Iași. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, dirijat de preotul unității, Adrian Morțun.

Înainte de alocuțiunile autorităților publice, IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt, în a arătat ce repere trebuie să aibă societatea românească actuală: „Ce a făcut națiunea noastră în acești aproape 100 de ani ce s-au scurs de la Marea Unire? În plan istoric, am trecut prin două războaie mondiale și printr-un regim ateu, au fost răpiri de teritorii și recuperarea lor în parte, pentru că o parte din România cea reală se află încă înstrăinată. Însă adevăratul răspuns la ceea ce s-a petrecut în toată această perioadă este cât de mult ne-am apropiat sau ne-am depărtat de Dumnezeu, cât de mult am înțeles, am trăi și mărturisit din Evanghelia lui Hristos. După cuvântul biblic, se poate spune despre societatea românească de astăzi că se află «în durerile nașterii»: frământare, agitație, fapte de eroism sau trădări. România se află în acest proces al nașterii spre normalitate, însă dincolo de această Românie agitată și frământată, divizată, adânc și puternic mediatizată, se află România cea din adâncuri, România cea dinlăuntru, România cea reală. Aceasta este România familiei, în care se nasc și cresc copii în frica de Dumnezeu, cu rușine de oameni și cu iubire de neam. Dincolo de aparențele negative, există România pâinii și a vinului câștigate cinstit, România medicului, a militarului , a universitarului,a țăranului, chiar și a politicianului, care nu-și pleacă genunchiul în fața triplului idol al lumii moderne: averea indiferent de preț, puterea și plăcerea ilegitimă. Mă rog ca Bunul Dumnezeu să multiplice această Românie adâncă și reală, ca ea să devină cu adevărat dominantă, fiindcă în cele din urmă numai o astfel de națiune există cu adevărat. Dincolo de o astfel de Românie, nu există decât «vânare de vânt, chimval răsunător și deșărtăciune a deșărtăciunilor»”.

Manifestările au continuat cu depunerile de coroane și jerbe de flori la statuia din Piața Unirii, cu defilările Batalionului „151 Războieni Iași”, a Jandarmeriei Române, a Poliției și a Penitenciarului Iași, a Serviciului Mobil de Descarcerare și a Batalionului „151 Lupii Negri”, precum și cu susținerea unor programe artistice de muzică populară.

Ceremonial militar religios de Ziua Națională, la Craiova

Câteva mii de locuitori, reprezentanți ai autorităților locale si ai principalelor institutii publice au participat sâmbătă, 1 decembrie 2012, la ceremonialul militar religios desfășurat în Piața Alexandru Ioan Cuza din Craiova, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Național și săvârșirea unei slujbe de Te Deum de către un sobor format din preoți de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei și preoții militari ai Garnizoanei.

După cum ne informează Gabriela Popescu – Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei, șirul alocuțiunilor a fost deschis de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a subliniat faptul că la baza unității poporului nostru a stat dintotdeauna credința creștin ortodoxă. „Biserica noastră a transmis generațiilor următoare și va transmite în continuare ca toți să fie uniți, să aibă un crez, o nădejde a vieții lor și a trăirii lor pe acest pământ. Astăzi îi pomenim pe cei care au trăit înaintea noastră, de a le aduce un prinos de recunoștință și dragostea noastră, ne rugăm pentru ei, ca sufletele lor să se așeze cu drepții în ceruri. Noi ne bucurăm pentru realizărilor lor și transmitem celorlalți nădejdea noastră, speranța noastră întru unitate și credință nezdruncinată”, a precizat Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

Au urmat depuneri de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și defilarea structurilor din cadrul „Scorpionilor Roșii”, grupării Jandarmeriei Mobile.

Ziua Națională a României în Eparhia Romanului și Bacăului

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat la evenimentele organizate în municipiile Roman și Bacău. La orele 10.00, Preasfinția Sa a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Roman, unde, în Piața Roman Mușat, a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența autorităților și a numeroși romașcani.

La orele 12.00, ierarhul a sosit în Piața Tricolorului din municipiul Bacău unde, alături de soborul preoților militari băcăuani, a oficiat slujba de Te Deum, și a rostit rugăciuni de mulțumire și binecuvântare. „Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din 30 noiembrie – legalizata de anul acesta ca sărbătoare cu tinere națională – este evenimentul care unește de aproape două mii de ani pe toți românii în același cuget și credință strămoșească, iar cea de astăzi – 1 decembrie, ne amintește ca de 94 de ani românii din cele trei provincii s-au unit într-un singur stat unitar independent. Actul memorabil de la 1 decembrie 1918 a deschis o etapă nouă în istoria statului român unitar, în dezvoltarea lui social-economică, cultural-tradițională, în schimbul internațional de valori materiale și spirituale. Dar pe lângă toate acestea trebuie să amintim că acest sacru eveniment a adus și profunde schimbări în viața Bisericii Ortodoxe Romane, care au culminat cu obținerea autocefaliei și organizarea bisericii noastre ca patriarhat în anul 1925.(…) Pentru noi, românii, ziua de astăzi nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire a corifeilor ce au înfăptuit marea unire într-un singur stat, ci trebuie să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu și a conștiinței strămoșilor noștri de a lupta în continuare pentru apărarea identității spirituale și naționale a poporului nostru”, a spus, printre altele Preasfinția Sa.

La acest moment deosebit, la care au asistat câteva sute de băcăuani, au participat Claudiu Șerban, prefectul județului Bacău, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Lucian viceprimarul municipiului Bacău, consilieri județeni și localei, comandanții unităților militare din județ. Parada militară de la Bacău și celelalte momente specifice acestei zile, ce au urmat alocuțiunilor rostite, au fost urmărite de câteva sute de băcăuani.

Manifestări dedicate Zilei Naționale la Râmnicu Vâlcea

În Arhiepiscopia Râmnicului, la 1 decembrie 2012, s-au desfășurat o serie de evenimente religioase și culturale dedicate zilei unității naționale a românilor.

Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea „Zilei Naționale a României” au început în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea cu săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Gherasim Viorel Vladimir Hațegan, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” Gruiul Lupului, a fost hirotonit întru ierodiacon, iar părintele ierodiacon Alexie Andrei Alexandru, tot de la Mănăstirea Gruiul Lupului, a fost hirotonit întru ieromonah pe seama acestei chinovii.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc, urmată de un Te Deum de mulțumire pentru binefacerile aduse de Dumnezeu asupra conducătorilor țării și asupra poporului român dreptcredincios.

La final, după cum ne informează Arhidiacon Ioan Liviu Găman, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură dedicat momentului aniversar.

Tot, astăzi, de la orele 10.00, la Monumentul Independenței din municipiul Râmnicu Vâlcea, s-a desfășurat un ceremonial militar religios, dedicat „Zilei Naționale a României”. La 1 decembrie se împlinesc 94 de ani de la înfăptuirea unității naționale a românilor într-un singur stat (1918-2012), eveniment consacrat după Decembrie 1989 ca Ziua Națională a României.

Pentru toți eroii neamului care își odihnesc osemintele în glia străbună, s-au înălțat rugăciuni în cadrul unei slujbe religioase, oficiată de un sobor de preoți și diaconi de la parohiile din municipiu în frunte cu Pr. Ion Predescu – Consilier Social-Misionar în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

La manifestările prilejuite de aceste evenimente desfășurate la Monumentul Independenței din centrul orașului, au participat numeroși râmniceni. Aici, reprezentanții tuturor instituțiilor statului, ai partidelor politice și ai altor organizații au depus coroane de flori și jerbe de flori în memoria eroilor neamului. În încheiere a avut loc o paradă militară.

Ziua Unirii Marcată la Argeș

Ziua Națională a României a fost marcată astăzi, 1 decembrie 2012, și în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat cu acest prilej slujba Parastasului pentru eroii neamului. De asemenea au fost pomeniți Regele Ferdinand și Regina Maria, cei în timpul cărora s-a realizat Actul Unirii din anul 1918. Tot astăzi au fost pomeniți Regele Carol I și Regina Elisabeta în vremea cărora a fost câștigată independența României.

Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeș este necropolă domnească și regală. În interiorul acesteia Regele Ferdinand este înmormântat împreună cu Regina Maria, alături de unchiul său, Regele Carol I, și Regina Elisabeta.

După slujba de pomenire în parcul din fața Bisericii Domnești, ctitoria domnitorilor Basarab I și Nicolae Alexandru Basarab, a fost organizată o ceremonie în cinstea Zilei Naționale.

Sărbătoarea Națională în Eparhia Sloboziei și Călărașilor

Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sâmbătă, 1 Decembrie 2012, slujba de Te Deum pentru Ziua Națională și a participat la parada militară, alături de reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Preasfinția Sa a mers, apoi, la Palatul Administrativ, unde Prefectul Județului Ialomița, domnul Constantin Atanasiu, a oferit o recepție în cinstea Zilei Naționale, după cum ne informează sf-esc.ro.

Ziua Națională a României la Tulcea

Cu prilejul Zilei Naționale a României la Tulcea a avut loc o manifestare omagială desfășurată în Piața Tricolorului și la care au participat autorități civile și militare ale jud. Tulcea, numeroși cetățeni.

După intonarea imnului de stat al României, Preasfințitul Părinte Visarion episcopul Tulcii a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți, slujba de Te-Deum după care a rostit un scurt cuvânt de omagiere a făuritorilor Marii Uniri de la 1 dec. 1918, îndemnându-i pe cei prezenți la rugăciune și muncă pentru păstrarea unității naționale a tuturor românilor, după cum ne informează Alexandru Chituță.

Grupul coral al Seminarului Teologic din Tulcea care a dat răspunsurile liturgice a intonat apoi colinda ” O ce veste minunată”. A urmat apoi defilarea Gărzii de onoare.

Astfel și tulcenii ca și toți românii din țară și de pretutindeni au cinstit așa cum se cuvine evenimentul major de acum 94 de ani când prin voința întregii națiuni s-a făurit România Mare.

Ziua Națională a României serbată la Timișoara

La cea de-a 94-a aniversare de la constituirea României Mari, în capitala Banatului s-au desfășurat o serie de manifestări cultural-religioase la care au participat oficialități ale orașului, reprezentanți ai administrației publice naționale, județene și locale, veterani de război, reprezentanți ai mai multor garnizoane militare, organizații politice și apolitice, dar și numeroși timișoreni.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat, la Timișoara, anul acesta de la ora 10:00, în fața Prefecturii Județului Timiș și a Consiliului județean, pe bulevardul Revoluției din Decembrie 1989.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în debutul programului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană, după cum ne informează mitropolia-banatului.ro

Manifestarea a cuprins alocuțiuni din partea oficialităților prezente, precum și tradiționala paradă militară, la care au participat toate elementele sistemului național de apărare, mai precis Ministerul Apărării Naționale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Serviciul Român de Informații și Poliție.

1 Decembrie la Baia Mare

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 de delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România.

Sâmbătă 1 Decembrie 2012, de Sărbătoarea Națională a României, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a săvârșit slujba Te-Deumului la Monumentul Ostașului Român din Parcul Municipal – Baia Mare, după cum ne informează episcopiammsm.ro.

1 decembrie în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Preoții și delegații parohiilor episcopiei, reuniți în jurul arhiereului, au avut bucuria de a participa la Slujba de Tedeum care a precedat lucrările Adunării Eparhiale și a marcat și în biserică sărbătoarea Zilei Naționale a României.

Festivitățile prilejuite de această sărbătoare au început în aceeași zi, mai devreme, la Biblioteca orașului Jönköping unde au avut loc diferite manifestări culturale, fiind prezenți Preasfințitul Episcop Macarie, dl Mats Green, Prefectul zonei Jönköping, dl. Mihai Blaj, Consulul României la Stockholm.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…