Ziua Națională a României în Eparhia Romanului și Bacăului

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat la evenimentele organizate în municipiile Roman și Bacău. La orele 10.00, Preasfinția Sa a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Roman, unde, în Piața Roman Mușat, a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența autorităților și a numeroși romașcani, după cum ne informează pr. Constantin Gherasim.

La orele 12.00, ierarhul a sosit în Piața Tricolorului din municipiul Bacău unde, alături de soborul preoților militari băcăuani, a oficiat slujba de Te Deum, și a rostit rugăciuni de mulțumire și binecuvântare. „Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din 30 noiembrie – legalizata de anul acesta ca sărbătoare cu tinere națională – este evenimentul care unește de aproape două mii de ani pe toți românii în același cuget și credință strămoșească, iar cea de astăzi – 1 decembrie, ne amintește ca de 94 de ani românii din cele trei provincii s-au unit într-un singur stat unitar independent. Actul memorabil de la 1 decembrie 1918 a deschis o etapă nouă în istoria statului român unitar, în dezvoltarea lui social-economică, cultural-tradițională, în schimbul internațional de valori materiale și spirituale. Dar pe lângă toate acestea trebuie să amintim că acest sacru eveniment a adus și profunde schimbări în viața Bisericii Ortodoxe Romane, care au culminat cu obținerea autocefaliei și organizarea bisericii noastre ca patriarhat în anul 1925.(…) Pentru noi, românii, ziua de astăzi nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire a corifeilor ce au înfăptuit marea unire într-un singur stat, ci trebuie să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu și a conștiinței strămoșilor noștri de a lupta în continuare pentru apărarea identității spirituale și naționale a poporului nostru”, a spus, printre altele Preasfinția Sa.

La acest moment deosebit, la care au asistat câteva sute de băcăuani, au participat Claudiu Șerban, prefectul județului Bacău, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Lucian viceprimarul municipiului Bacău, consilieri județeni și localei, comandanții unităților militare din județ. Parada militară de la Bacău și celelalte momente specifice acestei zile, ce au urmat alocuțiunilor rostite, au fost urmărite de câteva sute de băcăuani.

Comentarii Facebook


Știri recente