Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita in intreaga Biserica Ortodoxa Romana

La 1 Decembrie 2003 se implinesc 85 de ani de la Unirea tuturor romanilor intr-un stat national, eveniment consacrat dupa Revolutia din decembrie 1989 ca ‘Ziua Nationala a Romaniei’.

In toate Catedralele Eparhiale, bisericile parohiale si manastiresti si in cele ale institutiilor de invatamant teologic, sarbatoarea nationala a Romaniei a fost marcata prin oficierea slujbei Te-Deum-ului, ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru realizarea unitatii nationale si pomenire cu evlavie si recunostinta a inaintasilor nostri, pentru ceea ce au savarsit la 1 Decembrie 1918, cu credinta si nadejde in puterea si ocrotirea lui Dumnezeu. In cuvintele adresate credinciosilor, slujitorii Sfintelor Altare au reliefat semnificatia zilei de 1 Decembrie pentru istoria poporului roman.

La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, slujba de Te-Deum a fost oficiata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul adresat numerosilor credinciosi prezenti, Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane a elogiat virtutile inaintasilor in realizarea Marii Uniri de la 1918, subliniind rolul Bisericii, prin ierarhii, preotii si credinciosii ei, alaturi de carturarii si marii barbati ai poporului roman, de o parte si de alta a Carpatilor, la pastrarea ideii de unitate nationala, de limba, cultura si istorie. Prea Fericirea Sa a reliefat exemplul de conlucrare in realizarea unitatii nationale al Bisericilor Ortodoxa Romana si Greco-Catolica, si vrednicia Patriarhului Miron Cristea si a Episcopului martir Iuliu Hossu, ca si a celorlalti ierarhi ortodocsi si greco-catolici, prezenti la actul infaptuit la Alba-Iulia in 1918.

Tot astazi, la Mormantul Ostasului Necunoscut s-a oficiat o slujba de pomenire a ostasilor si luptatorilor romani cazuti pentru apararea patriei si a unitatii nationale.

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente