Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

La data de 1 Decembrie 2004 se implinesc 86 de ani de la Unirea tuturor romanilor intr-un stat national, eveniment consacrat dupa Revolutia din decembrie 1989 ca ‘Ziua Nationala a Romaniei’.

In toate Catedralele Eparhiale, bisericile parohiale si manastiresti si in cele ale institutiilor de invatamant teologic, sarbatoarea nationala a Romaniei a fost marcata prin oficierea Slujbei de Te-Deum, ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru realizarea unitatii nationale si pomenire cu evlavie si recunostinta a inaintasilor nostri, pentru ceea ce au savarsit la data de 1 Decembrie 1918 cu credinta si nadejde in puterea si ocrotirea lui Dumnezeu.

In cuvintele adresate credinciosilor, slujitorii Sfintelor Altare au reliefat semnificatia zilei de 1 Decembrie pentru istoria poporului roman.

Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi ne-a vorbit despre insemnatatea Zilei Nationala a Romaniei pentru Biserica Ortodoxa Romana: ‘Ziua de 1 Decembrie 1918 este o zi foarte importanta pentru ca este ziua in care s-a implinit visul de veacuri al romanilor de a se constitui intr-o tara, fapt ce a condus, dupa aceea, la premiza concretizarii Bisericii intr-o Patriarhie, Patriarhia Romana. Actul Unirii a fost rezultatul activitatii Bisericii de a-si aduna pe toti fiii intr-un neam, intr-o tara, intr-un spatiu.’

De asemenea, Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan ne-a oferit detalii despre cum s-a implicat Biserica Ortodoxa Romana in realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia din data de 1 Decembrie 1918: ‘Prezent la Actul Unirii, Lucian Blaga spunea ca ceea ce s-a petrecut in de ziua de 1 Decembrie 1918 nu a avut nevoie de o pregatire speciala pentru ca Biserica Ortodoxa Romana pregatise pe romani cu mule veacuri inainte, fiind doar rezultatul unei indelungate pregatiri. Biserica s-a implicat efectiv in toate momentele care au condus spre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Unirea cea mica din anul 1859, dobandirea Independentei din anul 1877, Primul Razboi Mondial.’

La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Slujba de Te-Deum a fost oficiata de Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul adresat numerosilor credinciosi prezenti, Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane a elogiat virtutile inaintasilor in realizarea Marii Uniri de la 1918, subliniind rolul Bisericii, prin ierarhii, preotii si credinciosii ei, alaturi de carturarii si marii barbati ai poporului roman, de o parte si de alta a Carpatilor, la pastrarea ideii de unitate nationala, de limba, cultura si istorie.

Tot astazi, la Mormantul Ostasului Necunoscut s-a oficiat o Slujba de pomenire a ostasilor si luptatorilor romani cazuti pentru apararea patriei si a unitatii nationale.

Comentarii Facebook


Știri recente