Ziua Națională a Imnului sărbătorită la Râmnicu Vâlcea

În întreaga țară a fost sărbătorită astăzi Ziua Imnului Național. Această zi a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie. Cu acest prilej sunt organizate ceremonii militare și religioase, iar fanfarele susțin concerte în parcuri și în locuri publice cu semnificație istorică.

La Râmnicu Vâlcea ceremonia a avut loc în Parcul Zăvoi și a debutat cu o procesiune solemnă ce a defilat pe traseul: Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, biserica „Toți Sfinții”, unde s-au sfințit steagurile, casa memorială „Anton Pann” și Parcul Zăvoi, informează arhiram.ro

Actorii Teatrului „Ariel” din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a „pașoptiștilor”, care, în urmă cu 165 de ani, s-au unit și au cântat pentru prima oară „Deșteptă-te, române!”. Aceștia au defilat îmbrăcați în haine de epocă și au salutat mulțimea strigând: „Dreptate și Frăție!”, la fel cum salutau și revoluționarii de la 1848.

Coloana oficială din care au făcut parte și autoritățile locale s-a deplasat până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas la Biserica „Toți Sfinții” unde un sobor de preoți, condus de Pr. Constantin Cârstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a sfințit drapelul. Următorul popas a fost în fața Casei Memoriale „Anton Pann” unde a locuit cel care a așternut pe hârtie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigăt de libertate al românilor, Imnul Național.

În Parcul Zăvoi a fost oficiată o slujbă de Te Deum de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Ioan Predescu, Consilier Social-misionar al Arhiepiscopiei Râmnicului, delegat al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim.

Alocuțiunile despre semnificația evenimentului au fost rostite de către Primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei, Prefectul județului Vâlcea, Mircea Nadolu și Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea. Ceremonialul s-a încheiat cu intonarea imnului „Deșteaptă-te, române!”, de către Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, condus de Maestrul dirijor Mihail Ștefănescu, Directorul Filarmonicii, Zăvoiul răsunând ca și în urmă cu 165 de ani.

La eveniment au mai fost prezenți alături de oficialitățile de stat centrale și locale, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere și numeroși râmniceni.

Din anul 1998, la inițiativa Senatului, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului National. „Deșteaptă-te române!” a fost ales imediat după Revoluția din Decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul național este considerat simbol național, alături de Drapelul tricolor, Stema țării și Sigiliul statului.

Simbolistica lui națională și rolul jucat în momentele cheie ale istoriei românesti, Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial și Revoluția din Decembrie 1989, au făcut ca opțiunea noului regim democratic de la București să se îndrepte după 1989 către creația lui Andrei Mureșanu si Anton Pann.

Imnul național are 4 strofe, selectate din cele 11 ale poeziei „Un răsunet”, al cărui autor este poetul Andrei Mureșan, muzica fiind compusă de Anton Pann.

Comentarii Facebook


Știri recente