Ziua nationala a Greciei sarbatorita la manastirea Trei Ierarhi din Iasi

Implinirea a 180 de ani de la declansarea miscarii de eliberare a Greciei de sub ocupatia otomana a fost sarbatorita la Iasi printr-o suita de manifestari programate in zilele de 23, 24 si 25 martie curent. Amploarea manifestarilor se explica prin stransele legaturi care au existat in epoca intre Grecia si provinciile istorice romanesti Moldova si Muntenia, care au facut ca miscarea de eliberare sa izbucneasca simultan in cele trei teritorii cu scopul eliberarea tuturor popoarelor balcanice. In fruntea miscarii s-a aflat societatea greceasca Eteria fondata la Odessa in 1814 si condusa de Alexandru Ipsilanti (1792-1828), exponent al unei familii fanariote (originara din cartierul grec al Istanbulului, Fanar, n.red.) care a dat Moldovei si Munteniei mai multi domnitori intre 1774 si 1806 – asa-numitele domnii fanariote.

Manifestarile au avut loc sub egida Centrului Cultural Elen Panellinion si au inceput la Net Conference Center cu o serie de conferinte sustinute de personalitati romane si elene. Tot aici a fost lansata cartea Slujirea catehetica a Bisericii Ortodoxe sobornicesti din Romania, scrisa de Arhim. Mihail Filimon Maricel de la manastirea Curtea de Arges (judetul Arges, sudul Romaniei).

In ziua urmatoare, sambata, la Teatrul National Vasile Alecsandri au fost decernate premiile acordate sponsorilor si membrilor de onoare ai Centrului cultural; a urmat un spectacol de muzica bizantina si traditionala si dansuri folclorice elene, oferit de corul Zorbas Society si grupul Dodoni din Grecia, si de grupul vocal romanesc Balada din Iasi. Seara, participantii au asistat la slujba de vecernie oficiata la biserica Vovidenie, aflata sub patronajul Centrului Cultural Elen.

Momentele de varf ale aniversarii au fost Sfanta Liturghie si un Te Deum oficiate la biserica manastirii Trei Ierarhi de I.P.S. Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si I.P.S. Ambrosios de Kalavrita (Grecia). Mitropolitul grec a pledat cu aceasta ocazie pentru pastrarea unitatii in sanul Bisericii, care se confrunta in prezent cu multe probleme, cu multe erezii. Comunitatea Europeana, din care face parte Grecia si in care Romania doreste sa intre, a mai spus ierarhul de la Kalavrita, rezolva probleme economice, dar nu le poate rezolva pe cele privind identitatea spirituala a tarilor membre, acestea cazand in sarcina Bisericilor.

(dupa Viata cultelor)

Comentarii Facebook


Știri recente