Ziua Națională a fost sărbătorită și în diasporă

Sărbătoarea națională a României a fost un prilej frumos pentru românii din afara granițelor țării noastre de a se reuni în jurul parohiilor românești ortodoxe și a participa la diferite manifestări, care au exprimat patriotismul și legătura neîntreruptă cu românismul.

Românii din orașul belgian Liège au sărbătorit atât pe 1 decembrie, dar mai cu seamă duminică, 2 decembrie, când au participat la Sfânta Liturghie la Parohia ortodoxă românească „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Liège, informează „Ziarul Lumina”. Pentru ajutorarea unei comunități de români din Valonia care dorește ridicarea unei biserici, românii din Liège au organizat și o strângere de fonduri. „Cei prezenți s-au rugat pentru un viitor mai bun al României, un viitor așa cum și l-au dorit cei prezenți la Unirea de la Alba Iulia din 1918. La Sfânta Liturghie, răspunsurile au fost date de corul parohiei, la care s-au adăugat tinerii teologi români care studiază la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia. Toți cei prezenți au participat la masa festiva pregătită de Consiliul parohial și de Consiliul doamnelor. În acest timp, pe un ecran a fost proiectat un concert de Tudor Gheorghe”, ne-a spus părintele paroh Ștefăniță Barbu. Această parohie se află sub jurisdicția canonică a Înalt Preasfințitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Parohia își are începuturile în anul 1989.

Spectacol de muzică populară la Getafe

De Ziua Națională a României, copiii românilor din localitatea Getafe, Spania, au vrut să amintească celor mari cât de frumoase sunt cântecele de acasă. Sâmbătă, 1 decembrie, în cadrul unui spectacol organizat de Parohia ortodoxă românească „Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana”, copiii care frecventează școala parohială au pregătit mai multe cântece populare și patriotice, precum și câteva colinde. Evenimentul a avut loc la Centrul civic „Juan de la Cierva” din Getafe, pus la dispoziție de primăria orașului. Săptămâna trecută, grupul de copii de la parohia din Getafe a avut onoarea de a concerta alături de interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, prezent în Getafe în cadrul unui turneu prin Spania.

Ziua României sărbătorită pe tărâm turcesc

Sărbătoarea românilor a fost celebrată la Istanbul printr-un eveniment găzduit de către Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia la Biserica „Sfânta Mare Muceniță Paraschevi” – Prikidon, din Istanbul. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Istanbul și Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, a adunat peste 80 de persoane, membri ai diasporei și reprezentanți ai Consulatului General al României la Istanbul, alături de pelerini din Iași și Ploiești. Teodora Păunescu-Tucă a oferit un emoționant concert de muzică religioasă și colinde. După concert, directorul ICR Istanbul, Silvana Rachieru, a vorbit despre semnificația zilei de 1 Decembrie, iar în încheiere, copiii din comunitatea românească au recitat poezii în limbile română și turcă.

Comentarii Facebook


Știri recente