Ziua Mondială a Tineretului Ortodox, marcată la Iași

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată marți, 2 februarie 2010, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași, prin organizarea Simpozionului „Rugăciunea, fundamentul vieții creștine”, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Tineri din opt parohii ieșene au discutat despre nevoia de rugăciune, despre împlinirea și neîmplinirea rugăciunilor.

Sala de conferințe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași a găzduit în urmă cu două zile a treia ediție a simpozionului dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Programul a început cu oficierea Vecerniei. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, elevi care au participat la manifestare. În deschiderea simpozionului, moderat de pr. paroh Mircea Stoleriu, pr. prof. dr. Vasile Nichita de la parohia „Sf. Ap. Andrei” din Iași a vorbit despre rugăciune, la modul general. În continuare, pr. Constantin Sturzu, consilierul Sectorului Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor și paroh la Biserica Talpalari din Iași, a împărtășit celor prezenți câteva cuvinte despre tinerețe și rugăciune, subliniind problemele esențiale ale vârstei, respectiv rugăciunea la această vârstă.

Simpozionul a continuat cu împărțirea pe grupe a tinerilor din cele opt parohii participante. Fiecare grupă a avut o tematică pe care a discutat-o, iar apoi, referenții au expus concluziile discuțiilor. Prima grupă a fost reprezentată de Alina Gheorghiu: „Sufletul nostru dorește rugăciunea. Aceasta este conștiința omului sădită de Dumnezeu. Rugăciunea nu trebuie să fie doar de cerere, ci și de mulțumire. Când te rogi lui Dumnezeu, trebuie să o faci din inimă, cu dragoste, pentru că astfel se stabilește o relație cu Dumnezeu”. Ilie Urmă, student în anul I la Secția Pastorală a Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a expus concluziile grupei a II-a: „Rugăciunea poate fi de laudă, de mulțumire și de cerere. Omul Îl invocă pe Dumnezeu mai ales când se află pe patul de suferință. Rugăciunea trebuie făcută la tot pasul. De obicei, omul are tendința de a rosti rugăciunea, dar gândul lui este în altă parte. Dacă te rogi și ești cu inima și cu mintea înălțate la Dumnezeu, atunci El Se milostivește și ascultă rugăciunea”. Concluziile discuției ultimei grupe au fost prezentate de tânărul Iulian Traistă: „Putem ajunge să cădem într-un formalism în rugăciune, așa cum s-a întâmplat cu fariseul din Evanghelie. Dumnezeu ne răspunde rugăciunilor prin trei moduri: imediat sau în timp. Sunt rugăciuni la care nu ni se răspunde niciodată”.

Părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a apreciat în cuvântul său activitatea deosebită care se desfășoară la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, dar și faptul că în Iași s-a marcat Ziua Mondială a Tineretului Ortodox. În același timp, părintele protopop și-a exprimat bucuria pentru modul în care tinerii referenți au expus frământările legate de tema simpozionului. A urmat alocuțiunea părintelui Mihai Mărgineanu de la Biserica Toma Cozma din Iași, care a făcut referire la rugăciune ca manifestare a întregii noastre ființe. În încheiere, corul Bisericii Curelari din Iași și cel al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Galata au oferit un concert de muzică religioasă. „A fost o lucrare duhovnicească supravegheată cu atenție de preoții participanți. În momentul în care tinerii referenți au expus concluziile lor în fața tuturor, am rămas impresionat că au reușit să surprindă în răspunsuri simple și concise esența aspectelor dezbătute. M-am bucurat pentru faptul că răspunsurile lor au fost profund ortodoxe, curate, frumoase, ziditoare. Mă bucur că în această seară am împlinit o lucrare folositoare pentru suflet împreună cu ceilalți frați preoți și cu tinerii care vor fi Biserica de mâine”, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…