Ziua Mondială a Tineretului Ortodox la Iași

În sala de conferințe a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași a fost sărbătorită joi, 2 februarie, Ziua Mondială a Tineretului Ortodox. Evenimentul s-a bucurat de prezența tinerilor de la mai multe parohii ieșene, însoțiți de preoții parohi.

După cum informează Ziarul Lumina, Simpozionul din acest an a avut ca temă ‘Tânărul și Sfânta Scriptură’. La evenimentul moderat și organizat de pr. paroh Mircea Stoleriu, au participat pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, pr. Gheorghe Manole de la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Galata din Iași, pr. Vasile Manole de la Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Curelari din Iași și pr. Ionel Liviu Ghilan de la parohia Vascani, Protopopiatul Pașcani. Părintele paroh Mircea Stoleriu a accentuat în debutul simpozionului necesitatea ca tinerii să aibă o legătură cu Sfânta Scriptură. ‘Într-o rugăciune de la Taina Sfântului Maslu se face referire la ‘mângâierea care vine din scripturi’. Cel care citește Sfânta Scriptură se umple de o binefacere. Cuvântul ‘mângâiere’ poate fi înțeles în multe feluri. Această mângâiere nu este una fizică, ci una a Duhului Sfânt. Cel care citește Sfânta Scriptură are o revărsare de har. Sfânta Scriptură trebuie citită cu o dorință intensă de pătrundere a tainelor. Omul a primit, atunci când a fost creat, o dorință de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Știm că după ce l-a creat, Dumnezeu l-a așezat pe om în rai. Apoi, după ce a păcătuit, omul a fost izgonit din rai. Astfel, dialogul direct dintre Dumnezeu și om s-a rupt. Din cauza nevredniciei, omul nu a mai putut să-L vadă pe Dumnezeu. Cu toate acestea, Dumnezeu nu l-a părăsit pe om. Aceasta pentru că omul este suprema iubire a lui Dumnezeu. Dumnezeu i-a oferit mereu omului posibilitatea unui dialog. Mai întâi, Dumnezeu i-a dat omului o scrisoare, care este Sfânta Scriptură. În această scrisoare sunt multe scrieri ale multor prooroci, ale multor sfinți. Biblia este cuvântul lui Dumnezeu adresat nouă. Aici găsim posibilitatea de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Evangheliile din Sfânta Scriptură sunt vestea cea bună a venirii lui Hristos, a biruinței răului, a Învierii’, a accentuat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Rugăciunea și Sfânta Scriptură

În continuare, pr. Gheorghe Manole a citit din Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel (3, 14-17), explicând că Sfânta Scriptură reprezintă, pentru cei ce o citesc, un răspuns la problemele pe care le întâmpină. ‘Sfântul Apostol Pavel, având un ucenic tânăr, îl atenționează pe acesta că scrierile din Sfânta Scriptură au rolul de a-l mustra, de a-l îndrepta, de a-l înțelepți întru dreptate, pentru a fi pregătit pentru orice lucru bun. Sfânta Scriptură este ghidul vieții noastre. Orice problemă ar avea omul, este imposibil să nu găsești un răspuns în paginile Sfintei Scripturi. Sfânta Scriptură se citește zilnic. Sunt oameni care citesc Sfânta Scriptură zilnic, nu pentru că ar avea canon de la duhovnic, ci pentru că altfel le este imposibil să mai trăiască’, a explicat pr. Gheorghe Manole. A urmat cuvântul părintelui Ionel Liviu Ghilan, care a evidențiat că Sfânta Scriptură trebuie să preceadă vorbirea omului cu Dumnezeu. ‘Sfinții Trei Ierarhi, înainte de a se ruga, citeau din Sfânta Scriptură. Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul, în pustnicia lor din Pont, atunci când încercau să fie mai aproape de Dumnezeu, întâi de toate, citeau din paginile Sfintei Scripturi. Citind din glasul lui Dumnezeu către noi, oamenii, ne unificăm gândurile’, a afirmat pr. Ionel Liviu Ghilan.

Tinerii din Sfânta Scriptură

Părintele Vasile Manole i-a îndemnat pe tinerii prezenți la simpozion să aibă legătură cu Sfânta Scriptură, iar pr. lect. dr. Adrian Dinu a amintit despre bucuria de a citi din ‘izvorul vieții’ (Biblia). ‘În Sfânta Scriptură sunt multe pilde despre copii și tineri. V-aș recomanda să vă gândiți la tinerii din Sfânta Scriptură. În fiecare din cele 66 de cărți ale Bibliei se găsesc scrieri despre copii. Mântuitorul ne spune în Evanghelia după Matei (18, 3): ‘De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor’. Ne mai putem noi naște fiind în vârstă? Nu. Dar iată, cu inima și sufletul putem și trebuie să fim copii. Trebuie să fim curați, blânzi ca porumbeii și înțelepți ca șerpii. Luând jugul lui Hristos, de la tinerețe până la bătrânețe, veți trăi frumos și împlinit’, s-a exprimat pr. lect. dr. Adrian Dinu. Tinerii au fost împărțiți în două grupe pentru a discuta un subiect de meditație. Prima grupă a discutat pornind de la versetul ‘Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos’ (I Corinteni 6-12), iar cea de-a doua a avut ca subiect versetul ‘Toate să le încercați; țineți ce este bine’ (I Tesaloniceni 5-21). ‘Textele au fost alese pentru că este pusă în discuție libertatea și înrobirea. Atunci când omul se desparte de Dumnezeu, se înrobește diavolului. Când rămânem cu Dumnezeu, deși pare că este o supunere, este de fapt o binecuvântare și o împlinire a omului’, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Concluziile primei grupe au fost expuse de Mihai Hrib, iar rezumatul discuțiilor de la cea de-a doua grupă a fost prezentat de Raluca Cojocaru.

Comentarii Facebook


Știri recente