Ziua Mondială a Caligrafiei este sărbătorită anual în a doua zi de miercuri din luna august

Caligrafia reprezintă forma artistică a scrisului de mână și datează din antichitate. Scrierea caligrafică a fost utilizată pentru a da o frumusețe aparte a manuscriselor.

Ziua Mondială a Caligrafiei a fost fondată în 2017 de Pen Museum și o companie specializată în comercializarea produselor de caligrafie, fiind stabilită în a doua zi de miercuri din luna august.

Anul acesta Ziua Mondială a Caligrafiei este serbată pe 10 august.

Scrisul caligrafic a apărut în jurul anului 200 î. Hr. în China. Încă din antichitate manuscrisele au fost împodobite cu scrisul artistic.

Suportul pe care se scria era diferit de la un popor la altul, însă în principal se foloseau pieile de animale, scoarța de copac și papirusul.

Cerneala are și ea o istorie vastă, astfel că inventarea ei datează chiar din secolul 27 î. Hr., tot în zona Chinei.

Ziua Mondială a Caligrafiei permite tuturor artiștilor și pasionaților de caligrafie să se întâlnească și să împărtășească această pasiune.

În calendarul Ortodox sunt înscriși mai mulți sfinți caligrafi. Printre ei se numără: Sfântul Grigorie Sinaitul, Sfântul Teodor Studitul, Sfântul Ilie Iorest, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul Antim Ivireanul, Sfântul Nifon al Constantinopolului și Sfântul Ahmed Caligraful.


Sursă foto: Pexels

Comentarii Facebook


Știri recente