Ziua Limbii Române, sărbătorită la Chișinău

Ziua de 31 august a fost una importantă pentru românii din Republica Moldova, deoarece în această zi a avut loc sărbătoarea națională ‘Limba Noastră cea Română’.

Cu această ocazie, la Chișinău, precum și în toată țara, au avut loc numeroase manifestări cultural-artistice dedicate limbii române, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La Chișinău, sărbătoarea a demarat dimineața cu depunerea de flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de către demnitarii moldoveni, continuând cu discursuri și recital de muzică și poezie pe Aleea Clasicilor literaturii române din Capitală. Apoi a avut loc dezvelirea bustului poetului Adrian Păunescu, realizat la Alba Iulia și donat Republicii Moldova de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

La prânz, la Biblioteca Națională din Chișinău a avut loc deschiderea ediției a XX-a a Salonului Internațional de Carte, în cadrul căruia au fost prezentate, pentru prima dată, numeroase titluri de carte ortodoxă. Printre editurile care participă sunt Editura Patriarhiei Române, ‘Sophia’ și ‘Cathisma’ de la București, ‘Deisis’ de la Sibiu și ‘Eikon’ de la Cluj. La ora 13:00, la Cimitirul Central din Chișinău, un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei a săvârșit un parastas pentru basarabenii care au militat pentru apărarea limbii române în stânga Prutului, printre care cuplul Ion și Doina Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Gheorghe Ghimpu și alții.

La ora 15:00, la Centrul Expozițional ‘Constantin Brâncuși’ din Chișinău a avut loc inaugurarea expoziției de artă plastică ‘Saloanele Moldovei 2011’, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, în colaborare cu Inspectoratul pentru Cultură din Bacău. De asemenea, au avut loc concerte de muzică patriotică.

Sărbătoarea ‘Limba Noastră cea Română’ este marcată anual în Republica Moldova, începând cu 31 august 1989, când deputații Sovietului Suprem al RSSM au votat Legea cu privire la revenirea la grafia latină. Decizia a fost luată cu trei zile după Marea Adunare Națională, când 750 de mii de oameni s-au adunat la Chișinău pentru a cere declararea limbii române ca limbă de stat. Cu toate acestea, după 22 de ani de la acele evenimente, în Constituția Republicii Moldova, limba de stat este limba ‘moldovenească’.

Comentarii Facebook


Știri recente