Ziua Jandarmeriei sărbătorită la Galați

La Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galați a avut loc vineri, 1 aprilie , un eveniment deosebit dedicat aniversării a 161 de ani de existență a Jandarmeriei Române, după cum ne-a mărturisit părintele diacon Marian Pătrașcu de la Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Această instituție a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării și dezvoltării societății românești, din necesitatea existenței unei forțe menite să acționeze pentru menținerea și realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în fața celorlalte arme și a națiunii române.

Buna cooperare și sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanții Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericești din municipiul Galați, precum și cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfințirilor sau hramurilor de biserici și mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituție și Biserică, lucru ce a determinat înființarea în anul 2007, la inițiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească și să acorde asistență religioasă personalului din cadrul Inspectoratului de Jandarmi-Galați.

Anul acesta, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Dunării de Jos, a fost săvârșită slujba de Te-Deum în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire și invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează și contribuie în mod substanțial la menținerea ordinii publice și a păcii sociale, angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi-Galați, în fruntea cărora s-a aflat locotenent-colonel Vasilică Dănuț, prim adjunct al inspectorului șef, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi-Galați.

În cuvântul său, ÎPS Arhiepiscop Casian a apreciat buna cooperare între Biserică și fiii ei.

„Ne-am rugat împreună și am mulțumit lui Dumnezeu împreună pentru serviciile pe care jandarmii le aduc creștinilor, ei neavând bucuria în noapte de Paști să primească direct lumina, ci având bucuria de a fi între cei ce primesc lumina pascală în ordine și în liniște. Pentru ordinea și liniștea pe care o procură creștinilor le-am mulțumit și rugăm pe Dumnezeu să îi întărească în dreapta credință și în lucrarea lor pentru pacea și liniștea publică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian, după cum informează TRINITAS TV.

„Dorim să mulțumim Domnului pentru prezența jandarmilor la rugăciune, care dincolo de frumoasele uniforme, fiecare dintre aceștia au un suflet frumos, un suflet curat și credincios, care dă o strălucire și mai mare acestei demne și impresionante ținute a Jandarmului român. Vă doresc lumină multă în suflet și trăirea ce o aveți la această rugăciune să nu vă dispară niciodată din suflete și din viață. La mulți și binecuvântați ani!”, a declarat Înaltpreasfințitul Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…