Ziua Imnului Național sărbătorită la Timișoara

În piața Libertății din Timișoara au avut loc vineri, 29 iulie, o serie de manifestări dedicate „Zilei Imnului de Stat”. După cum ne informează mitropolia-banatului.ro, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La evenimentele dedicate acestei zile au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, precum și numeroși locuitori ai orașului de pe Bega.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Mircea Băcală, prefectul județului Timiș a subliniat importanța imnului de stat, și totodată, datoria de noastră de a cinsti cum se cuvine această zi, dedicată imnului ce a urmat poporul român în cele mai grele încercări de-a lungul istoriei sale.

„Începând cu anul 1848 acest cântec a urmat România în cele mai cruciale momente pe drumul pe care l-a parcurs spre afirmarea și consolidarea valorilor sale naționale. În Războiul de Independență, în Primul și Al doilea Război Mondial, imnul ” Deșteaptă-te române” a fost pe buzele a milioane de români, faptul că o dată cu Revoluția din anul 1989, acesta a revenit pe buzele noastre dovedește faptul că simbolistica mesajului a rămas păstrată adânc în sufletul și conștiința noastră. Prin sstfel de manifestări dorim așadar să arătăm respectul și cinstea pe care o purtăm față de simbolurile noastre naționale”, a precizat Mircea Băcală, prefectul județului Timiș.

Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te, române!” este sărbătorită anual la data de 29 iulie, începând din anul 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.

În istorica zi 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.

Comentarii Facebook


Știri recente