Ziua Imnului Național sărbătorită la Râmnicu Vâlcea

În întreaga țară a fost sărbătorită ieri 29 iulie, Ziua Imnului Național. Această zi a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie.

După cum ne informează arhiram.ro, la Râmnicu Vâlcea, ceremonia a avut loc în Parcul Zăvoi, de la ora 10.30 și a debutat cu o procesiune solemnă ce a defilat pe traseul: Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, biserica „Toți Sfinții”, unde s-au sfințit steagurile, casa memorială „Anton Pann” și Parcul Zăvoi.

Actorii Teatrului „Ariel” din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a pașoptiștilor, care, în urmă cu 162 de ani, s-au unit și au cântat pentru prima oară „Deșteptă-te, române!”. Aceștia au defilat îmbrăcați în haine de epocă și au salutat mulțimea strigând: „Dreptate și Frăție!”, la fel cum salutau și revoluționarii de la 1848.

Coloana oficială din care au făcut parte și autoritățile locale s-a deplasat până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas la Biserica „Toți Sfinții’, unde un sobor de preoți a sfințit drapelul. Următorul popas a fost în fața Casei Memoriale „Anton Pann”, unde a locuit cel care a așternut pe hârtie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigăt de libertate al românilor, Imnul Național.

În Parcul Zăvoi, a urmat o slujbă de Te Deum săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a ținut un cuvânt prin care a arătat importanța deosebită a acestei zile și rolul ei în viața socială, religioasă, politică și culturală a poporului român.

Alocuțiunile despre semnificația evenimentului au fost rostite de primarul municipiului, prefectul județului Vâlcea și alte oficialități. Ceremonialul s-a încheiat cu un spectacol cu tematică adecvată momentului și intonarea imnului „Deșteaptă-te, române!”, de către Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, condus de Maestrul Mihail Ștefănescu, Director al Filarmonicii, Zăvoiul.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și de stat, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și aproximativ 3000 de râmniceni, unii dintre ei ținând în mâna stegulețe cu drapelul României

Comentarii Facebook


Știri recente