Ziua Imnului Național la Râmnicu Vâlcea

Miercuri, 29 iulie 2009, începând cu ora 10:30, în Parcul Zăvoi din Municipiul Râmnicu Vâlcea, a avut loc o ceremonie publică cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Național al României.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, care a și ținut un cuvânt prin care a arătat importanța deosebită a acestei zile și rolul ei în viața noastră socială, religioasă, politică și culturală. Au urmat apoi, alocuțiunile autorităților locale și de stat prezente la adunare, după care Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat ,”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, condus de maestrul Mihail Ștefănescu, director al Filarmonicii, a susținut un spectacol cu tematică adecvată, intonând Imnul Național pe versurile lui Andrei Mureșan și muzica lui Anton Pann. Ceremonia s-a incheiat cu un spectacol aviatic desfășurat deasupra Splaiului Independenței din municipiu. La eveniment au fost prezenți aproximativ 3000 de râmniceni, mulți dintre ei ținând în mâna stegulețe cu drapelul României. La activitate au participat reprezentanți ai unor instituții civile și militare, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere.

Din anul 1998, la inițiativa Senatului, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului National. ‘Deșteaptă-te române!’ a fost ales imediat după Revoluția din Decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul național este considerat simbol național, alături de Drapelul tricolor, Stema țării și Sigiliul statului. Simbolistica lui națională și rolul jucat în momentele cheie ale istoriei românesti – Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial și Revoluția din decembrie 1989 – au făcut ca opțiunea noului regim democratic de la București să se îndrepte după 1989 către creația lui Andrei Mureșanu si Anton Pann.

Sursa: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente