Ziua Europei sărbătorită la Liceul Teologic Ortodox din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea printr-o serie de activități care au culminat cu un concurs de costume naționale ale țărilor care fac parte din Uniunea Europeană, după cum ne-a precizat Pr. prof. Alin Sonea.

În deschiderea concursului a fost intonat imnul Uniunii Europene, iar domnul director Gheorghe Lazăr Erdeli a prezentat importanța zilei de 9 mai. Dl. Prof. Alin Oros a făcut o scurtă incursiune în istoria Europei, arătând de unde a pornit ideea unificării țărilor europene, unificare definitivată prin ratificarea de către ansamblul țărilor membre ale Comunității Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1993. Țara noastră este membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007.

În continuarea programului, elevii liceului au făcut o paradă de costume naționale, reprezentând diferite țări, membre ale Uniunii Europene pe un fundal muzical specific.

România a fost reprezentată de două perechi Adelina Tonț și Cătălin Cotuna; Șerban Raț și Camelia Popa. Pe lângă parada de costume, perechile au prezentat câteva informații istorice despre momentul aderării fiecărei țări la Familia Europeană, câteva informații geografice specifice, precum și alte curiozități.

Austria a fost reprezentată de perechea Tatiana Pap și Rareș Naghi. Spania a fost reprezentată de elevii Rafaela Marin și Adrian Cirtea. Vechea Eladă a ieșit în evidență prin costumele elevilor Andreea Ardelean și Cătălin Marta, iar Marea Britanie (Scoția) prin elevul Nicolae Curta.

Italia a fost reprezentată de elevul Andrei Guran, printr-un frumos costum de duce, precum și de Melinda Marian și Alexandru Carțiș, iar nu în ultimul rând Franța a fost reprezentată de perechile Victor Man și Roxana Mateoc; Renata Cercel și Sebastian Bocioc, printr-un costum de prințesă și cavaler.

În urma paradei, juriul, format din profesori ai liceului au deliberat câștigătorii. Astfel, premiul pentru cea mai frumoasă pereche, i-a revenit perechii care a reprezentat Franța (Renata Cercel și Sebastian Bocioc). Premiul pentru cea mai simpatică pereche i-a revenit Italiei (Melinda Marian și Alexandru Carțiș). Premiul pentru cea mai originală costumație pentru băieți i-a revenit Franței (Victor Man), iar premiul pentru popularitate – Italiei și Franței.

României i-a revenit premiul pentru cea mai frumoasă pereche îmbrăcată în straie populare și totodată un premiul special din partea juriului.

Prin diversitatea costumelor și a tradițiilor tuturor țărilor, elevii Liceului Teologic au putut să cunoască o parte din specificul și din bogăția fiecărei țări europene și să conștientizeze că și România poate sta cu demnitate alături de aceste țări în Marea Familie Europeană prin bogăția tradițiilor și a obiceiurilor, care fac parte integrantă din cultura și spiritualitatea poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente