Ziua Eroilor în Patriarhia Română

În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălțării Domnului (24 mai 2012) este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. La sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului, în toate catedralele, bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate au fost pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate după Sfânta Liturghie și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Eroii neamului pomeniți la Biserica Domnița Bălașa

După Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Domnița Bălașa din Capitală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit slujba parastasului pentru pomenirea eroilor neamului românesc.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat, în cuvântul de învățătură rostit la Sf. Liturghie, și de ce Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât, mai întâi în 1920 și apoi, în 1999 și 2001, ca Înălțarea Domnului să fie, de asemenea, Zi a Eroilor și Sărbătoare națională bisericească.

„De ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române nu a fixat o zi de pomenire a eroilor neamului românesc din toate timpurile și din toate locurile cu alt prilej, la o altă sărbătoare ? Pentru a ne arăta că nu ne putem înălța la Ceruri și nici nu ne putem înălța în demnitate ca neam fără a trece prin iubire jertfelnică. Nu S-a înălțat la Ceruri Hristos decât după Răstignire și Înviere. Iubirea aceasta jertfelnică a omului pentru semeni săi se vede în modul cel clar în această zi de pomenire a eroilor pentru că eroii și-au dat viața pentru apărarea credinței strămoșești și a patriei pentru poporul român. Jertfelnicia lor este sfințită de jertfelnicia lui Hristos Care a spus că nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta ca să-și pună viața pentru semenii săi”.

Slujbă de pomenire la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, slujba de pomenire a eroilor neamului a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

„Dacă sfinții sunt eroi ai credinței și care biruind războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol și cu patimile din ei au primit cununa sfințeniei iată că Dumnezeu și Biserica lui Dumnezeu de pe pământ nu-i uită nici pe eroi care și-au jertfit viața pentru apărarea patrimoniului, a moștenirii noastre pe care am primit-o de la înaintașii noștri și care a fost apărată cu prețul vieții”, a spus Preasfinția Sa referitor la eroii neamului.

Eroii neamului au fost pomeniți în Capitală, în mai multe locuri unde sunt amplasate monumente și ansambluri comemorative:

Ceremonie religioasă și militară în Parcul Carol

În Parcul Carol, un sobor de preoți militari din Garnizoana București a oficiat o slujbă de pomenire în fața Mormântului Ostașului Necunoscut, informează TRINITAS TV. A urmat ceremonia de depunere de coroane de flori.

În Parcul Carol au venit să aducă un omagiu cadre militare, veterani de război și oficialități ale Statului.

În timpul ceremoniei, o formație din trei elicoptere a survolat zona. La final, a fost prezentat onorul.

Prima ceremonie la Mormântul Eroului Necunoscut a avut loc în Parcul Carol, în ziua de 17 mai 1923. Strămutat în timpul regimului comunist la Mausoleul de la Mărășești, Mormântul Eroului Necunoscut a fost reamplasat în Parcul Carol din Capitală în octombrie 1991.

Comemorarea Eroilor neamului în Parcul Tineretului

Eroii români au fost comemorați și în Parcul Tineretului, la monumentul amplasat în fața Palatului Național al Copiilor.

După intonarea Imnului de Stat, un sobor de preoți din Garnizoana București a oficiat slujba de pomenire. A urmat ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori din partea Administrației Prezidențiale și a Guvernului României, a instituțiilor publice din Capitală, a asociațiilor veteranilor de război, precum și a altor oficialități.

Au prezentat onorul militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Ceremonie la Academia Militară „Carol I”

Totodată, la Monumentul Eroilor de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din Capitală a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Și aici ca și în celelalte locuri din Capitală și din țară au fost depuse coroane de flori.

Militarii din Regimentul 30 Gardă au prezentat la final onorul.

Parastas pentru Eroii neamului la Cimitirul Ghencea Militar

Eroii români au fost comemorați și la Cimitirul Ghencea Militar din București, la mausoleul din incinta cimitirului.

După intonarea Imnului de Stat, un sobor de preoți din Garnizoana București a oficiat slujba de pomenire. A urmat ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori din partea Ministerului Apărării Naționale, a Asociației Naționale a veteranilor de război, precum și a altor oficialități.

Au prezentat onorul, militarii gărzii de la Comandamentul logistic întrunit al Armatei.

Eroii neamului cinstiți la Sibiu

La Catedrala mitropolitană din Sibiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. La final a fost oficiat parastasul pentru eroi.

„Facem pomenirea acestora care sunt cinstiți de Dumnezeu. Noi știm că sfinții sunt eroii lui Hristos. Însă, martirii care și-au dat viața pentru alții, pentru țara noastră și pentru bunăstarea noastră, aceștia sunt trecuți în rândul martirilor lui Dumnezeu, a sfinților lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.

Ca în fiecare an, programul a continuat cu slujba de pomenire oficiată de Mitropolitul Ardealului în fața Monumentului Eroilor Revoluției.

Manifestările prilejuite de Ziua Eroilor s-au încheiat cu depunerile de coroane și jerbe din partea oficialităților locale și centrale dar și din partea reprezentanților instituțiilor statului.

Eroii neamului pomeniți la Mănăstirea Muntele Rece din județul Cluj

Praznicul Înălțării Domnului are o însemnătate aparte pentru viețuitorii Mănăstirii „Muntele Rece” din județul Cluj, care sărbătoresc în această zi și hramul lăcașului de cult. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat joi, 24 mai 2012, Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit și o slujbă de pomenire a eroilor, mănăstirea fiind ridicată chiar pe locul unui cimitir unde sunt înhumați soldați căzuți în cel de-al Doilea război mondial.

„Dacă pe Jertfa Domnului Iisus Hristos se întemeiază mântuirea întregii omeniri și restaurarea cosmosului întreg, pe jertfa eroilor se întemeiază rosturile unei patrii. Să ne ajute Dumnezeu ca de la eroi să învățăm jertfirea de sine”, a spus în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

La slujba de pomenire au participat reprezentanți ai instituțiilor militare, autorități județene, locale și delegați ai instituțiilor publice. Cu toții au depus coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor.

Tot acum a fost instalat și starețul așezământului monahal.

Ziua Eroilor la Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe întreg cuprinsul Eparhiei, în cadrul Sfintei Liturghii, la toate bisericile și mănăstirile timișene s-a făcut pomenirea eroilor și martirilor neamului care au căzut pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și ceilalți slujitori s-au deplasat la monumentul ridicat în cinstea eroilor Revoluției din Decembrie 1989, din fața catedralei mitropolitane, unde, în prezența oficialităților și a numeroși localnici a oficiat slujba de pomenire a eroilor, după cum ne informează George Giurgiu. În finalul slujbei, reprezentanți ai autorităților locale și județene, veterani de război și delegați ai organizațiilor politice și apolitice din Timiș au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Crucificării din centrul orașului. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

În continuarea zilei, Preasfinția Sa a fost oficiat slujbe de pomenire a eroilor la Cimitirul eroilor din Timișoara, precum și la mai multe monumente închinate eroilor din oraș: Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, la Monumentul Eroilor români din primul și al II-lea Război Mondial, precum și la Monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani și francezi.

Pomenirea Eroilor neamului la Târgu Mureș

Catedrala „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș și-a sărbătorit, joi, 24 mai 2012, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

După slujbă, ierarhul a participat la ceremoniile de Ziua Eroilor organizate la monumentul din Oarba de Mureș.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „În această zi de sărbătoare noi ne întărim convingerea că Hristos cel Înviat și Înălțat la Cer este cu noi. El ne dă o vigoare mereu nouă și ne ajută să găsim soluții satisfăcătoare pentru probleme noastre. Tot astăzi, aducem omagiu de venerație eroilor români care s-au sacrificat pentru frații de o credință și de un sânge. Lângă mormintele și monumentele lor noi le binecuvântăm amintirea și ne îmbărbătăm inimile prin puterea sfântă a vitejiei lor”.

Monumentul eroilor din Oarba de Mureș a fost ridicat în cinstea eroilor căzuți în cel de-al doilea Război mondial.

Slujbe de pomenire a Eroilor Neamului în Arhiepiscopia Râmnicului

În bisericile și mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului au fost oficiate, joi, 24 mai 2012, de sărbătoarea Înălțării Domnului, slujbe de pomenire a eroilor români căzuți, de-a lungul timpului, pentru credință, neam, libertate și dreptate.

După cum a precizat arhid. Ioan Liviu Găman, în municipiul Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 12:00, s-a desfășurat un ceremonial militar-religios la Monumentul Eroilor din Cimitirul Cetățuia. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Ion Predescu, Consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Cu acest prilej au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanții autorităților locale, după care au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor, manifestarea încheindu-se cu prezentarea onorului și defilarea Gărzii de Onoare.

Începând cu ora 12:00, simultan, timp de trei minute s-au tras clopotele tuturor bisericilor din Municipiul Râmnicu Vâlcea, iar în instituțiile publice, în școli și licee s-a păstrat un moment de reculegere în cinstea eroilor neamului.

De asemenea, în Parohia Brezoi I din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, după Sfânta Liturghie, preoții slujitori, pr. Preoteasa Daniel și pr. Chima Vasile, împreună cu enoriașii parohiei, au mers în procesiune la Monumentul eroilor, situat în centrul orașului, pentru a-i cinsti cum se cuvine pe cei care au lupat și s-au jertfit, pentru libertate și dreptate, pentru credința strămoșească, pentru cultura, neamul și țara noastră. La eveniment au participat conducerea orașului Brezoi, profesori de la Liceul Brezoi, reprezentanți ai Obștii de moșneni Brezoi și numeroși credincioși din localitate.

După săvârșirea Te Deum-ului comemorativ și pomenirea Eroilor neamului, au urmat diferite alocuțiuni rostite de către profesori de la Liceul teoretic Brezoi și un program de cântece patriotice susținut de elevii liceului; festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane la Monumentul eroilor.

La Buzău au fost pomeniți Eroii neamului românesc

Noua Catedrală Arhiepiscopală din Buzău și-a sărbătorit de Înălțare hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Piatra de temelie a noii Catedrale arhiepiscopale din Buzău a fost pusă în anul 2002, iar sfințirea a avut loc în 2009.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți credincioși din municipiul Buzău și nu numai. După oficierea Sfintei Liturghii, Chiriarhul buzoian a fost prezent la ceremonialul religios-militar de la Cimitirul Eroilor din Buzău. Aici, în Biserica „Tuturor Sfinților” a oficiat parastasul pentru eroi.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie a spus: „Am făcut pomenirea ostașilor neamului nostru căzuți pe toate câmpurile de luptă. De ce oare s-a ales ziua de Înălțare pentru pomenirea lor ? Pentru ca și ei să se înalțe cu sufletele la Dumnezeu, pentru jertfa de care au dat dovadă. Să ne gândim la ei, să ne rugăm pentru ei și să nu-i uităm niciodată”.

La ceremonial au luat parte veterani de război, membri ai Asociației „Cultul eroilor”, cadre militare active și în rezervă, elevi și cadre didactice, reprezentanți ai prefecturii și ai municipalității buzoiene.

Zi de hram la Curtea de Argeș

Biserica „Înălțarea Domnului” din Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

„Iisus Hristos S-a Înălțat la Cer și pentru încă un alt motiv foarte mângâietor pentru noi. S-a înălțat la cer ca să ne gătească loc. Așadar, avem încredințarea pe cuvântul rostit de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că fiecare dintre noi avem un loc rezervat în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

Preotul paroh a primit distincția de iconom stavrofor, pentru eforturile depuse de la înființarea parohiei și până în prezent.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat parastasul pentru eroii căzuți la datorie pe câmpurile de luptă.

Parohia Înălțarea Domnului din Curtea de Argeș a fost înființată în anul 2001. Biserica a fost sfințită în anul 2008, iar în 2011 s-au terminat lucrările la pictura interioară.

Eroii neamului cinstiți la Caransebeș

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat de sărbătoarea Înălțării Domnului în Parohia Armeniș din județul Caraș Severin care și-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroi.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Lucian a rostit un cuvânt de învățătură: „I-am pomenit în mod special pe preoții adormiți care au slujit în această biserică și pe toți eroii care s-au jertfit în cele două Războaie Mondiale și ale căror nume sunt înscrise în cartea vieții cu litere de foc, dar și pe monumentul care se află în curtea bisericii și pe pomelnicul care se află în permanență aici în Sfântul Altar”.

La Caransebeș au avut loc manifestări dedicate cinstirii Eroilor neamului în Parcul central. Acestea au debutat prin oficierea unei slujbe de pomenire, de către pr. Moise Gherescu, slujitor al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, în fața statuii „Generalului Ioan Dragalina”, în memoria tuturor eroilor și martirilor, căzuți în toate locurile și în toate timpurile pentru libertatea și demnitatea poporului român

După oficierea slujbei de pomenire, pr. Moise Gherescu, a transmis celor de față binecuvântarea, purtarea de grijă și dragostea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, apoi au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanți ai autorităților militare din municipiul Caransebeș și de către domnul primar Ion Marcel Vela. A urmat momentul depunerii coroanelor, la statuia „Generalului Ioan Dragalina”, în cinstea celor pomeniți.

Tot în Episcopia Caransebeșului, Eroii neamului românesc au fost cinstiți și în Parohia Ticvaniu Mare din Protopopiatul Oravița. După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți împreună cu părintele paroh Sergiu Dalea au mers în curtea bisericii, în fața monumentelor închinate eroilor pentru a le face slujba de pomenire. După săvârșirea actului religios, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Ticvaniu Mare au adus ofranda lor Eroilor neamului prin cântece și poezii patriotice.

Ziua Eroilor sărbătorită la noua Catedrală Episcopală din Oradea

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat de sărbătoarea Înălțării Domnului la cer, joi, 24 mai 2012, în mijlocul clerului și credincioșilor noii Catedrale Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a oficiat Sfinta Liturghie în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul catedralei.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Sofronie a arătat semnificațiile teologice și dogmatice ale marelui praznic al Înălțării Domnului, precum și importanța sărbătoririi eroilor neamului în această zi: „Astăzi este o zi specială și pentru că noi îi comemorăm pe eroii neamului nostru, legată îndeosebi și de istoria noastră națională. De aceea, Biserica noastră a rânduit ca praznicul Înălțării Domnului la cer să fie, totodată, un prilej de cinstire a eroilor, numindu-se și „Ziua Eroilor”. Eroii noștri sunt cei care și-au dat viața nu numai pentru apărarea identității noastre naționale ci și pentru apărarea identității noastre culturale. Această identitate culturală a românilor se conjugă cu Biserica strămoșească, cu spiritualitatea noastră creștin-ortodoxă, bizantină, care țâșnește din izvoarele harului, care a strălucit cu atât de multă frumusețe în cursul istoriei creștine”.

Ziua Eroilor la Baia Mare

Foarte mulți băimăreni au participat de Înălțare la slujba de la Biserica „Sfinții Apostoli” din oraș. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

În cadrul slujbei s-au rostit ectenii și pentru eroii neamului.

„Am avut bucuria să slujim în Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din municipiul Baia Mare care are șansa să fie în vecinătatea Monumentului Ostașului Român unde întotdeauna, în fiecare an, facem slujba Parastasului după Eroi, se oficiază slujba rânduită de Biserică și se comemorează Eroii neamului. Mulțumim lui Dumnezeu că ziua de astăzi a fost cu adevărat Praznic Împărătesc, biserica a fost împodobită de prezența credincioșilor care împreună cu noi pleacă la monument pentru a fi alături de autorități și de cei care spun o rugăciune și simt românește, simt recunoștință și respect pentru cei ce și-au dat viața pentru apărarea țării, pentru integritatea ei și pentru slava sfintei noastre Biserici”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul.

După slujbă, ierarhul și credincioșii au mers în procesiune în Parcul Central al orașului unde s-au desfășurat ceremoniile dedicate Zilei Eroilor.

Au participat preoți din cadrul tuturor structurilor Ministerului Administrației si Internelor, oficialitati locale si centrale, veterani si militari activi ai armatei romane si mulțime de maramureșeni. Nu au lipsit nici cei mici care au veni fie in grupuri organizate de la școlile baimarene fie insotiti de părinți.

Au fost depuse coroane de flori la monumentul eroului necunoscut dar si la obeliscul cimitirului comemorativ al ostasilor romani din diviziile 6 si 7 infanterie, cazuri in luptele din nordul Transilvaniei in anul 1919, iar cei mici au depus flori la fiecare mormant. Ceremoniile s-au încheiat cu parada militară.

Sărbătoare la Lupșa de Jos – Mehedinți

De Înălțare, localitatea mehedințeană Lupșa de Jos a fost gazda mai mulor evenimente religioase și culturale. De dimineață, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie. La final, a fost oficiat parastasul pentru eroi și a fost sfințită troița din mijlocul satului.

„Părintele a reușit să facă rost de numele tuturor eroilor din acest sat, începând cu cei cunoscuți care nu s-au mai întors din Războiul de independență de la 1877, apoi au fost menționați eroii care au căzut la datorie în Primul Război Mondial și de asemenea în ce de-al Doilea Război Mondial. Gândul nostru se îndreaptă în acestă zi de pomenire a eroilor către toate mamele, soțiile, copiii orfani și familiile în rândul cărora s-au născut acești eroi. Suferința a fost mare pentru întreaga familie”, a spus Preasfințitul Părinte Nicodim.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente