Ziua de rugăciune pentru mediu, sărbătorită în toată lumea ortodoxă la 1 septembrie

În toată lumea ortodoxă, în fiecare an, la 1 septembrie, este sărbătorită Ziua de rugăciune pentru mediu. Inițiativa marcării unei asemenea sărbători panortodoxe aparține fostului Patriarh Demetrios I al Constantinopolului.

La Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Fanar, Turcia, ieri, 1 septembrie, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit o rugăciune alcătuită special pentru această zi. Sanctitatea Sa a evidențiat în cuvântul său importanța mediului înconjurător pentru viețile noastre, subliniind faptul că omul a fost rânduit de Dumnezeu ca stăpân și ocrotitor al creației având, prin aceasta, o mare responsabilitate în păstrarea și ocrotirea lumii în care locuiește și își desfășoară activitățile.

Ducând mai departe moștenirea patriarhului Demetrios I, actualul Patriarh Ecumenic, Bartolomeu I, numit de jurnaliștii din întreaga lume „The Green Patriarch” („Patriarhul Verde”), pe lângă marcarea acestui eveniment, a inițiat și o serie de proiecte în domeniu, printre care „Comisia pentru ecologie, știință și mediu” și „Seminarul special pentru mediu” de la Academia Teologică de la Halki.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente