Ziua Crucii – Zi de post

În amintirea Pătimirilor și Răstignirii pe Cruce ale Mântuitorului, Părinții Bisericii au rânduit ca, pe 14 septembrie, să se ajuneze total. Creștinii ortodocși țin „Ziua Crucii” cu post, rugăciune și smerenie.

„Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci o putem asocia și cu bucuria Învierii, dar în același timp și cu durerea Răstignirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că această sărbătoare ne trimite către Vinerea Mare, către ziua Răstignirii Mântuitorului, dar în același timp, în cântările noastre, noi spunem că prin Cruce a venit bucurie la toată lumea. De aceea, Crucea luminoasă este în ziua de 14 septembrie înălțată, dar înălțarea aceasta a crucii este o bucurie care ne trimite dincolo de planul vieții pământești”, a spus părintele consilier Nicolae Dascălu, după cum informează TRINITAS TV.

Această sărbătoare nu este singura din timpul anului bisericesc în care se ajunează total. Creștinii ortodocși țin post aspru și în Ajunul Bobotezei, în Vinerea Mare și la Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

„Zilele de post sunt asociate cu o mare sobrietate și sunt zile de post, cum ar fi ziua din Vinerea Mare, când nu se săvârșește nici Sfânta Liturghie. În ziua de 14 septembrie se oficiază Sfânta Liturghie, așadar îmbinându-se Răstignirea cu Învierea, căci acolo unde este Răstignire este și Înviere”, a mai spus părintele consilier Nicolae Dascălu.

De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci sunt legate și numeroase tradiții. În popor, în această zi se fac prognoze meteorologice și agrare și se culeg plante de leac.

Comentarii Facebook


Știri recente