Zilele poeziei în Parohia Vaduri din Protopopiatul Piatra Neamț

Zilele poeziei de la Vaduri au debutat, ieri, 25 septembrie 2012, în Parohia Vaduri, Protopopiatul Piatra Neamț, prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica ‘Sfânta Treime’. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, care l-au pomenit în rugăciune pe vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Seria manifestărilor culturale au continuat la Biblioteca Județeană ‘G. T. Kirileanu’ din Piatra Neamț printr-un recital din poemele preoților invitați, susținut de elevii de la mai multe școli din Piatra Neamț. La eveniment a participat și Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Județene din Piatra Neamț. După susținerea recitalurilor au urmat lansările de carte moderate de criticul Afrian G. Romila, care a vorbit despre cărțile părintelui Sever Negrescu și ale părintelui Ioan Pintea. Scriitorul Vasile Baghiu a vorbit apoi despre poezia și cărțile părintelui Mihalache Tudorică, ale părintelui Nicolae Jinga și ale părintelui Dorin Ploscaru. A urmat sesiunea de autografe, câteva evocări și dialoguri cu publicul prezent. Aseară a avut loc un colocviu cu tema ‘Poezia – putere a cuvântului, de la liturgic la poezia străzii’, moderat de scriitorul Adrian G. Romila.

După cum a relatat pr. Dorin Ploscaru, de la parohia Vaduri II, membru al Uniunii Scriitorilor din România și organizatorul manifestării, colocviul a constat într-un dialog între preoții poeți și tinerii prezenți. În același timp a fost prezentat un proiect despre terapia prin lectură susținut de dr. Andreea Hefco. Zilele poeziei de la Vaduri sunt organizate de Asociația ‘Recunoștință, Adevăr, Dăruire și Alinare’ (RADA), în parteneriat cu Biblioteca Județeană ‘G. T. Kirileanu’ din Piatra Neamț, în cadrul proiectului ‘Tinerimea satului românesc: tradiție, cultură, poezie’, finanțat de Comisia Europeană prin Programul ‘Tineret în acțiune’ Acțiunea 1.1 inițiative ale tinerilor. Festivalul se derulează cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și se va încheia mâine seară.

Comentarii Facebook


Știri recente