Zilele Melchisedec Ștefănescu, ediția a XI-a

La Roman și în localitatea Gârcina din județul Neamț vor avea loc, în perioada 14-16 mai 2011, ‘Zilele Melchisedec Ștefănescu’, ediția a XI-a. Manifestările se vor desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și prin implicarea Centrului Eparhial Roman, având sprijinul multor instituții de învățământ din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Seria manifestărilor dedicate părintelui autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române va debuta sâmbătă, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Roman, de la ora 13:00, cu Simpozionul ‘Muzica bizantină în viața tinerilor’. În debutul acestei manifestări, prep. univ. Adrian Sîrbu, de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, va susține o alocuțiune. Va urma un concert de muzică psaltică susținut de următoarele coruri: Corul ‘Iosif Protopsaltul’, de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal ‘Veniamin Costachi’, Mănăstirea Neamț, Corul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Agapia, Corul ‘Imperialii’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Piatra Neamț, Corul ‘Filomelos’ al Colegiului Național ‘Dimitrie Cantemir’ Onești, Corul ‘Sfântul Cuvios Iosif de la Varatec’ al Mănăstirii Varatec și Corul Melozii Romanului, Seminarul Teologic Ortodox din Roman. De la ora 16:00, PS Ioachim Băcăuanul va săvârși Slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală din Roman. La final, Preasfinția Sa va rosti un cuvânt catehetic.

Parastas la Gârcina, satul natal

La Catedrala arhiepiscopală din Roman va fi săvârșită, duminică dimineața, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va fi pomenit episcopul Melchisedec Ștefănescu, iar de la ora 16:00 va fi oficiată Slujba Vecerniei. La final se va lansa volumul ‘Cuvinte din cuvânt – Omilii inedite’ – Episcop Melchisedec Ștefănescu și va fi susținut un concert religios de către Corul ‘Laudamus’ al elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman și de Corala maicilor de la Mănăstirea Tisa Silvestri.

La Școala generală nr. 5 din Roman va avea loc luni, 16 mai 2011, de la ora 10:00, premierea câștigătorilor Concursului interjudețean ‘Din viața și activitatea episcopului Melchisedec Ștefănescu’. La aceeași oră, în localitatea Gârcina, din județul Neamț, va fi oficiată Slujba Parastasului în Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’, pentru părinții și rudeniile episcopului Melchisedec. De la ora 14:00 va fi organizată o sesiune de evocări cu tema ‘La Gârcina s-a născut cel mai învățat episcop al românilor’, care va fi urmată de expoziția documentară cu obiecte ce au aparținut episcopului Melchisedec și de prezentarea documentarului: ‘Activitatea Episcopului Melchisedec în cadrul Sfântului Sinod al BOR’.

Episcopul Melchisedec Ștefănescu s-a născut la 15 februarie 1823, în localitatea Gârcina din județul Neamț, în familie de preot, și a decedat la 16 mai 1892, în Roman. La 22 februarie 1879 a fost ales episcop al Romanului, unde a păstorit până la moarte.

Comentarii Facebook


Știri recente