Zilele de Conferințe pe teme Pro Vita la Iași

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, și Episcopia Romano-Catolică de Iași au organizat la acest sfârșit de săptămână (30 aprilie – 1 mai 2011) Zilele de Conferințe pe teme Pro Vita, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Evenimentul a avut loc în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași și a constat în susținerea unor prelegeri de invitați din Germania dar și din țară, care au fost urmate de discuții pe marginea temelor expuse.

În debutul întâlnirii, pr. Radu Brânză, referent în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, a adresat un cuvânt de bun-venit în care și-a exprimat bucuria pentru faptul că Zilele de Conferințe pe teme Pro Vita a adunat laolaltă preoți, medici, profesori și ieșeni. ‘Darul vieții, de foarte multe ori, este supus violențelor, de foarte multe ori extrem de brutale. Dacă primim darul vieții de la Dumnezeu, avem datoria să mulțumim pentru aceasta, și să-l înfrumusețăm cu tot ceea ce sufletul unui om poate primi. În aceste zile vom crea un spațiu de discuție în cadrul cărora invitații noștri ne vor transmite un mesaj pentru viață. Înalt Preasfințitul Teofan binecuvintează lucrarea aceasta și dorește ca în aceste zile, mesajul vieții să fie unul frumos conturat, astfel încât să fie transmis și acolo unde nu este perceput așa cum ar trebui. Conferințele din aceste zile sunt organizate împreună cu Episcopia Romano-Catolică din Iași, pentru că problemele sociale nu sunt ale unei confesiuni, ci aparțin nouă tuturor. Un rol important în organizarea acestui eveniment îl are Asociația ‘Primul pas’ din Iași, prin intermediul căreia am luat legătura cu invitații noștri din Germania, și doresc să mulțumesc în mod special doamnei Geanina Ungureanu, reprezentantul acestei asociații’, a subliniat pr. Radu Brânză.

Un început pentru alte acțiuni concrete

Pr. Iosif Dorcu, reprezentantul Episcopiei Romano Catolice din Iași, și-a exprimat bucuria pentru faptul că asistă la ‘un program excepțional’ în care persoanele sunt implicate ‘în apărarea vieții și a omului în general’, trasmițând ‘gândul bun pentru această manifestare de excepție al PS Petru Gherghel, Episcopul romano-catolic de Iași’. Prima prelegere cu titlul ‘Vocația medicului și avortul’, a fost susținută de dr. Almut Hefter (Germania), iar prof. univ. dr. Pavel Chirilă, președintele Asociației filantropice medicale ‘Christiana’ din București, și lect. dr. Andreea Băndoiu, directoarea hospice-ului ‘Sfânta Irina’ din Voluntari, județul Ilfov, au prezentat tema ‘Sistemul de planning. Abordare ortodoxă’. Ultima conferință de sâmbătă a fost prezentată de Wolfgang Hering (Germania) și a avut titlul ‘Europa, încotro?…’. În după-amiaza zilei de duminică, conf. univ. dr. Cristina Gavrilovici, bioetician, a vorbit despre ‘Aspecte etice în avortul terapeutic’, iar Wolfgang Hering despre ‘Vindecarea sindromului post-avort’. Ultima temă, ‘Trupul meu, templu al Duhului Sfânt sau instrument al plăcerii?’, a fost prezentată de dr. Almut Hefter. După fiecare conferință, participanții au dresat întrebări, creându-se astfel un dialog prin care s-a conturat mesajul vieții. ‘Abordările din cele două zile de întâlniri au creat interacțiune, realizându-se punți de discuții. Cei prezenți au fost preocupați de problemele care atacă viața, de avort în special. Aceste probleme sunt efectul înstrăinării omului de Dumnezeu. Participanții la aceste sesiuni au încercat să depășească stadiul de a constata niște lucruri și s-a insistat pe ideea de a se face ceva în acest sens. Dorim ca aceste două zile să fie un început pentru alte acțiuni concrete. Biserica urmărește rodul muncii iar acest rod trebuie să fie în folosul fraților noștri și al mântuirii noastre’, a concluzionat pr. Radu Brânză.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…