În fiecare an în a doua parte a lunii iulie, Mănăstirile Rohia și Rohița și Fundația „N. Steinhardt” organizează manifestări religioase, culturale și artistice, sub egida „Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia”, în care este evocată personalitatea monahului, îi sunt lansate scrieri, iar pictori din toată țară se reunesc pentru a picta icoane pe sticlă și lemn, potrivit radiorenasterea.ro.
Școală de iconografie bizantină
Astfel, în perioada 19-29 iulie, la Mănăstirea Rohița se desfășoară Școala de iconografie bizantină a Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, coordonată de iconograful Sorin Albu, asist. univ. drd. în cadrul Universității de Artă și Design. Anul acesta participă peste 40 de pictori din Cluj, Bistrița-Năsăud, Baia Mare, Satu Mare, Sălaj, care vor lucra icoane pe lemn și sticlă. De asemenea, ei vor participa la toate slujbele oficiate la mănăstire, răspunsurile fiind date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”. Unii dintre ei sunt deja pictori consacrați, iar alții absolvenți ai Universității de Arte și ai secției Artă Sacră, care se inițiază în tainele pictării icoanelor. Icoanele vor fi lucrate în atelierul de la Mănăstirea Rohița.
Pe 30 iulie, de la ora 11.00, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, va avea loc vernisarea icoanelor ce vor fi pictate în această perioadă,
Slujbă de pomenire la mormântul monahului
Pe 29 iulie, la ora 18.00, la mormântul părintelui Nicolae de la Mănăstirea Rohia, se va oficia o slujbă de pomenire a monahului, urmată de o masă rotundă despre opera acestuia.
Părintele Nicolae Steinhardt a venit la Mănăstirea Rohia în 1973, iar din 1980 s-a stabilit aici, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul. A fost tuns în monahism pe 16 august 1980, iar după moartea sa, mănăstirea a transformat chilia sa în muzeu, păstrându-se aici toate lucrurile personale.
În 1993 s-a înființat Fundația „N. Steinhardt”, cu scopul de a sprijini și promova, prin mijloace specifice, opera cultural-religioasă a monahului Nicolae Delarohia, activitate desfășurată sub președinția Preasfințitului Iustin Sigheteanul. Fundația a devenit activă începând cu anul 1999, prin câteva activități culturale. În primii doi ani au fost organizate concursuri de eseuri, cu participarea unor tineri liceeni din Transilvania, iar apoi a fost lansat proiectul școlii de pictură, care împlinește anul acesta 13 ani.
Integrala N. Steinhardt
În data de 30 iulie 2011 vor fi lansate cele mai noi trei volume din Integrala N. Steinhardt, Eseuri iudaice, Escală în timp și spațiu și Geo Bogza, cu participarea unor membri ai Fundației „N. Steinhardt”, cât și a monahilor din eparhie, oameni de cultură din marile orașe și reprezentanți ai Editurii Polirom din Iași, cu care se colaborează în editarea integralei.
Multe cărți ale părintelui Nicolae au apărut în timpul vieții sale, dar o parte a rămas sub formă de manuscrise, tipărite după trecerea sa la Domnul. Mănăstirea Rohia, între anii 2006-2008, a alcătuit un grup de intelectuali din mai multe orașe din țară, care au început să adune toate cărțile monahului și mai ales corespondența, spre publicare.
S-a încheiat o colaborare cu Editura Polirom din Iași, unde va fi publicată Integrala, ce cuprinde 22 de volume. Până acum au fost editate primele 10 volume, fiecare având un coordonator care se ocupă de partea critică. Pentru a fi mai bine înțeleasă opera părintelui de către cei care o citesc, fiecare ediție are și un aparat critic.