Duminică, 26 aprilie 2009, la Caransebeș a avut loc deschiderea manifestării ce se derulează deja la a treia ediție sub genericul „Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin”. Manifestarea este organizată de Episcopia Caransebeșului, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Caraș-Severin și a Primăriei municipiului Caransebeș, și are trei etape: hramul noii catedrale episcopale „Învierea Domnului”, Simpozionul internațional „Teologie și rugăciune. 2009 – Anul jubiliar al Sfântului Vasile cel Mare și al sfinților capadocieni” și Festivalul internațional de muzică corală religioasă „Timotei Popovici”, aflat la ediția a XXVII-a. Perioada de desfășurare a manifestărilor este între 26 aprilie și 3 mai, cu acest prilej organizându-se vizite și pelerinaje la principalele obiective religioase și turistice din Caraș-Severin.
Debutul manifestării s-a făcut prin slujirea Sfintei Liturghii în Duminica Tomii, pe esplanada noii catedrale episcopale din Caransebeș. Din soborul de arhierei, preoți și diaconi au făcut parte: Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Sebastian al Slatinei, care a vorbit despre importanța credinței în viața creștinilor. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost citit de Preasfințitul Gurie Gorjeanul, iar cel al Mitropolitului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, fiu al Caransebeșului, a fost transmis de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul. În final, în calitate de gazdă, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit tuturor oaspeților pentru dragostea arătată Caransebeșului și caransebeșenilor, prin participarea la tradiționala „rugă” a orașului.
După închieierea slujbei, a avut loc deschiderea „Rugii Caransebeșului” prin cuvântul primarului Ion Marcel Vela și printr-o suită de dansuri populare din Banatul Montan, cu aportul unor ansambluri folclorice și de dansuri populare din Caransebeș, Borlova, Armeniș, Bolvașnița și Vârciorova.
Programul continuă cu vizitarea Schitului și stațiunii Poiana Mărului, a orașelor Anina și Oravița, cu un pelerinaj la Mănăstirea Călugăra, cea mai veche așezare monahală a Banatului și bineînțeles cu celelalte manifestări dedicate credinței și culturii din Caraș-Severin.
Sursa: Biroul de presă al Episcopiei Caransebeșului