Zile de sărbătoare la Mănăstirea Secu

Din candelabrul de sfinți români, două candele au fost aprinse nu cu mult timp în urmă, dintre foștii viețuitori ce s-au nevoit sub bătrâna tâmplă a Mănăstirii Secu: Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.

Mănăstirea Secu se va înveșmânta, și anul acesta, în haine de sărbătoare, în zilele de 28, 29 și 30 august, informează Ziarul Lumina. Programul liturgic va începe, ca în fiecare an, la ora 18:00, cu Slujba Privegherii, formată din Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia și Ceasul I. A doua zi, dis-de-dimineață, se va săvârși slujba de sfințire a apei, urmată de Sfântul Maslu, Ceasul III, Ceasul VI și Sfânta Liturghie, care, potrivit tradiției acestor locuri, este arhierească, credincioșii și monahii bucurându-se de prezența plină de binecuvântare a Arhipăstorului Moldovei, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi. Și, tot potrivit tradiției moldave, la sfârșitul slujbei se citesc pentru cei prezenți la hram, de către arhiereu, câteva rugăciuni de dezlegare. Fiind praznic de întristare pentru uciderea celui mai aprins vestitor al pocăinței, această zi este una de post, în orice zi a săptămânii ar cădea, zi dedicată rugăciunii, cugetărilor sfinte și faptelor bune.

Din anul 2007, mănăstirea a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, an când a și fost trecut în rândul sfinților. Astfel că, pe 29 august, la ora 18:00, timpul se sfințește din nou cu Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ajutătorul celor ce se ostenesc cu învățătura, și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, ‘arhiepiscopul cel sfânt și minunat’, canonizat în anul 2008. Ziua liturgică se continuă a doua zi dimineață, cu Acatistul Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Urmează apoi Ceasurile III, VI și Sfânta Liturghie, urmată de agapa frățească.

Cuvintele Evangheliei ce se citesc în cadrul Sfintei Liturghii din ziua prăznuirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul amintesc de cruzimea și nedreptatea morții Sfântului Ioan Botezătorul. Ele ne arată, într-o formă foarte dramatică, ceea ce se întâmplă în lume atunci când oamenii sunt dominați de păcat și de patimi, atunci când sufletul devine împietrit și nu se lasă dăltuit și curățit de harul lui Dumnezeu, de Hristos, Care vine și Se face tuturor toate.

„Hramul unei mănăstiri sau al oricărei comunități creștin-ortodoxe este, după sărbătoarea Sfintei Învieri, cea mai frumoasă și îmbucurătoare zi de prăznuire. Pentru Mănăstirea Secu, bucuria hramului este puțin umbrită, din cauză că cinstitul Cap al Sfântului Prooroc Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan, cel care ne cheamă prin cuvântul ‘pocăiți-vă’ și pe noi, la înnoirea vieții duhovnicești, a fost tăiat pentru neînfrânare și necredință. Dar, întrucât trecerea din viața aceasta a oricărui ales al lui Dumnezeu este o naștere pentru viața veșnică, ne bucurăm, mulțumind Domnului pentru toate. Bucuria noastră sporește și prin prezența la sărbătoarea noastră a Înalt Preasfințitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis și Seychelles, alături de păstorul nostru duhovnicesc – Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vă invităm să fiți părtași bucuriei noastre pe 29 și 30 august”, a declarat arhimandritul Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu.

Comentarii Facebook


Știri recente