Zile de sărbătoare la Mănăstirea Secu

Și anul acesta, cu prilejul cinstirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul și pomenirii Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, peste o mie de credincioși din întreaga țară au venit la hramul Mănăstirii Secu din județul Neamț.

La Mănăstirea Secu, din județul Neamț, au fost zile de sărbătoare. Ieri, 30 august 2012, în prezența a numeroși credincioși, au fost pomeniți Sfântul Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina. Pelerinii veniți la sărbătoare au putut să se închine la moaștele Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii, canonizat alături de alți opt sfinți nemțeni în anul 2008.

Prăznuirea de ieri a fost precedată de sărbătorirea, în urmă cu două zile, când se cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a hramului străvechii așezări monahale, care reunește pelerini din toate colțurile țării la Mănăstirea Secu. Anul acesta, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost cinstit la Mănăstirea Secu prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurați de un sobor de peste 20 de stareți, preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii. În prima parte a cuvântului rostit după citirea Evangheliei zilei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic a subliniat înțelepciunea alcătuirii calendarului ortodox și importanța sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare de origine scripturistică: ‘Sfântul Ioan Botezătorul este marele prooroc, sfânt și drept, care încheie Vechiul Testament și care deschide ușa Noului Testament. De aceea, alcătuitorii calendarului nostru au așezat pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul în data de 29 august și, la două zile distanță, începerea anului bisericesc’.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii, a urmat cuvântul de învățătură rostit de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a arătat cum ne putem apropia de calea pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru fiecare dintre noi, asemeni Sfântului Ioan Botezătorul. ‘Văzând toate lucrurile minunate din viața sfântului, trebuie să tindem și noi să ne împlinim calea rânduită de Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, încă dinainte de facerea lumii. Și pentru a-și împlini această cale și scopul suprem al vieții, omul este chemat să împlinească trei lucruri: să fie temător de Dumnezeu, să se ferească de beție, de desfrâu și de ucidere și să aibă simțul pocăinței și al rugăciunii’, a spus IPS Teofan. În încheiere, arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a ținut să mulțumească ierarhilor, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna rugăciune.

Comentarii Facebook


Știri recente