Zile de sărbătoare la mănăstirea nemțeană Secu

Și anul acesta, cu prilejul cinstirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, peste o mie de credincioși din întreaga țară au venit să participe la hramul Mănăstirii Secu din județul Neamț. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. Sărbătoarea continuă și astăzi la mănăstirea nemțeană, prin pomenirea Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului.

Data de 29 august, când se prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, reunește pelerini din toată colțurile țării la Mănăstirea Secu, așezare monahală ce-și cinstește hramul în această sfântă zi. Anul acesta, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost cinstit la Mănăstirea Secu prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurați de un sobor de peste 20 de stareți, preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii. Cei peste o mie de credincioși prezenți la sărbătoare au putut să se închine la moaștele Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, și la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii.

În prima parte a cuvântului rostit după citirea Evangheliei zilei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a subliniat înțelepciunea alcătuirii calendarului ortodox și importanța sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare de origine scripturistică: ‘În această zi, Sfinții Părinți, inspirați de Duhul Sfânt, au așezat sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care este marele prooroc, sfânt și drept, care încheie Vechiul Testament și care deschide ușa Noului Testament. Se obsevă aici înțelepciunea alcătuitorilor calendarului nostru, care au așezat pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul în data de 29 august, și începerea anului bisericesc, prăznuit în biserica noastră la data de 1 septembrie, la două zile distanță. În calendarul nostru ortodox se află numeroase sărbători din Sfânta Scriptură, ca Tăierea împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos, Întâmpinarea Domnului, Buna Vestire, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel sau pomenirea Sfântului Ilie Tesviteanul, drept dovadă că în credința ortodoxă rânduiala este potrivit Sfintei Scripturi’. În continuarea cuvântului adresat credincioșilor, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a arătat măreția sfințeniei vieții marelui prooroc Ioan Botezătorul, care îi dădea autoritatea acestuia să critice păcatele, chiar și ale conducătorilor lumești din vremea în care a trăit: ‘Când Sfântul Ioan Botezătorul n-a cruțat greșeala împăratului Irod, care a luat de soție pe femeia fratelui său, el a procedat conform învățăturilor profeților Vechiului Testament de dinaintea lui, care erau foarte vehemenți și mustrători în ceea ce privește greșelile grave ale oamenilor, în special ale celor care erau în ascultări sociale. Atitudinea verticală, hotărâtă, dreaptă și sfântă de a mustra păcatul a fost plătită scump de Sfântul Ioan Botezătorul, prin însăși moartea sa. Noi, din cauză că nu avem râvna și dreptatea Sfântului Prooroc, nu avem dreptul să judecăm pe aproapele nostru, mai ales în public. Trebuie să avem o delicatețe aparte și să spunem în chip tainic celui care greșește, făcând apel la sfatul cel bun, la răbdare și la insistență, fiindcă e foarte greu să îndrepți duhovnicește. Și întrucât sfatul nostru cel bun nu dă uneori rezultat, chiar dacă îl repetăm cu delicatețe, trebuie să adăugăm la acesta și rugăciunea noastră, pe cât posibil, cu stăruință și cu dragoste’.

IPS Calinic și-a încheiat cuvântul prin îndemnul la trăirea unei vieți de sfințenie, avându-l ca model pe marele prooroc prăznuit: ‘privind la Sfântul Ioan Botezătorul, care a fost ucis pentru mărturisirea lui și care a rămas pentru veșnicie zugrăvit în Sfânta Scriptură, trebuie să ne gândim la sfințenia lui și la păcatele și slăbiciunile noastre și să avem gândul bun de a ne îndrepta viața’.

‘Feriți-vă de beție, de desfrâu și de ucidere’

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii, a urmat cuvântul de învățătură rostit de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a arătat cum ne putem apropia de calea pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru fiecare dintre noi, asemeni Sfântului Ioan Botezătorul. ‘În Apostolul care s-a citit astăzi, din capitolul 13 al cărții Faptele Apostolilor, se spune că Ioan Botezătorul ‘și-a împlinit calea sa’. Cum a făcut acest lucru? Printr-o naștere deosebită, rod al rugăciunilor părinților săi, Zaharia și Elisabeta, prin botezul săvârșit la Iordan pentru zeci de mii de persoane în așteptarea împărăției cerurilor, prin botezul pe care l-a săvârșit Mântuitorului Iisus Hristos la apele Iordanului, unde proorocul a văzut Duhul Sfânt coborându-Se și unde a auzit vocea Tatălui ceresc mărturisindu-L pe Hristos, prin mărturisirea adevărului că Hristos este Mesia Cel așteptat, Mielul lui Dumnezeu, față de care nici el, cel mai sfânt om născut din bărbat și din femeie, nu era vrednic să-i dezlege cureaua încălțămintelor și, în mod cu totul deosebit, prin moartea sa mucenicească. Văzând toate aceste lucruri minunate din viața sfântului, trebuie să tindem și noi să ne împlinim calea rânduită de Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, încă dinainte de facerea lumii. Și pentru a-și împlini această cale și scopul suprem al vieții, omul este chemat să împlinească trei lucruri: să fie temător de Dumnezeu, să se ferească de beție, de desfrâu și de ucidere și să aibă simțul pocăinței și al rugăciunii’, a spus IPS Teofan potrivit Ziarul Lumina.

În continuare, arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune.

Atmosfera de sărbătoare continuă astăzi la Mănăstirea Secu cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în cinstea Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, canonizat, alături de alți opt sfinți nemțeni, în anul 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente