Zile de mare binecuvântare pentru Eparhia Severinului și Strehaiei

Zilele de 3 și 4 mai reprezintă pentru Episcopia Severinului și Strehaiei un moment de mare binecuvântare, întrucât, după 162 de ani, Sfântul Ierarh Calinic, s-a reîntors în eparhia pe care a păstorit-o, informează episcopiaseverinului.ro.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și prin purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, racla cu moaștele Sfântului Calinic a ajuns joi seara în Episcopia Severinului și Strehaiei, fiind întâmpinate de PS Nicodim. După slujba de Tedeum s-au oficiat Slujba Privegherii, Vecernia cu Litie, Utrenia și Taina Sfântului Maslu, iar după miezul nopții, în paraclisul Catedralei Episcopale s-a oficiat Sfânta Liturghie.

Vineri, 4 mai, programul liturgic a debutat cu Slujba Aghiasmei Mici și Acatistul Sf. Ier. Calinic de la Cernica, iar în jurul orei 9.00, ierarhii și preoții slujitori au plecat în procesiune de la reședința episcopală spre Catedrala cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, din Drobeta Turnu Severin, unde s-a dat binecuvântarea pentru Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Irineu, având alături un sobor de arhierei format din: PS Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Visarion Episcopul Tulcii, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și PS Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvintele de învățătură rostite la finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu și Prea Sfințitul Părinte Episcop Nicodim au conturat încă odată personalitatea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ale cărui sfinte moaște au binecuvântat în această perioadă întreaga Mitropolie a Olteniei.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Nicodim a primit 2 icoane reprezentându-l pe Sfântul Calinic de la Cernica, una de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dăruită de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și una de la ÎPS Mitropolit Irineu. Cea dăruită de Mitropolitul Olteniei are reprezentată pe ea și chipul Sfântului Irodion de la Lainici.

Pentru a veni în întâmpinarea clerului și credincioșilor care doresc să cinstească cum se cuvine pe Sf. Ierarh Calinic, Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei a editat un CD audio cu Viața Sf. Ierarh Calinic de la Cernica și a realizat în atelierul de icoane al Eparhiei mai multe icoane cu chipul sfântului.

După ora 16.00 racla cu Sfintele Moaște au plecat spre Episcopia Slatinei și Romanaților, la Mănăstirea Clocociov, unde sâmbătă, 5 mai, se încheie pelerinajul de o săptămână din Mitropolia Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente