„Ziarul Lumina” – o alternativă cu accent pe aspectul formativ

„Ziarul Lumina” a sărbătorit cinci ani de existență neîntreruptă, vineri, 12 februarie, alături de prieteni, colaboratori și susținători, printre care și mai mulți membri ai Sfântului Sinod, informează ediția de astăzi, 15 februarie, a cotidianului. Am mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul primit, la Te Deum, apoi, alături de îndrumătorul nostru, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, am evocat cei cinci ani, i-am premiat pe susținători și am lansat noul site al publicației. Am primit și aprecieri, și sfaturi… Părintele Patriarh ne-a urat ca peste cinci ani să avem nu 27.000 de abonamente, ci 270.000!

Primele aprecieri au venit imediat după Te Deum, de la PS Varlaam, Episcop-vicar patriarhal, care a subliniat că apariția unui cotidian creștin a constituit un deziderat de mai multe decenii, evidențiat în unele din intervențiile de la începutul anilor â90 ale Părintelui Dumitru Stăniloae. Preasfinția Sa a amintit că inițiativa, binecuvântarea și purtarea de grijă pentru îndeplinirea acestui proiect jurnalistic misionar aparțin Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care „cu mari eforturi”, acum cinci ani de zile, „a reușit să coaguleze un grup de mireni foarte credincioși și foarte valoroși, dar și atașați Bisericii. Aceștia au alcătuit un comitet de redacție și astfel, în data de 7 februarie a anului 2005, a apărut primul număr al acestui cotidian. În cei cinci ani de existență, ziarul acesta a adus speranța, bucuria și lumina cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos în casele multor credincioși”.

Momentul festiv, organizat în Sala „Europa Christiana” a Palatului patriarhal, a adus clipe de bucurie și recunoștință. S-a ținut un moment de reculegere pentru unul dintre fondatorii publicației, Florin Zamfirescu, plecat de curând la Domnul. Gazdă a fost dl Cosmin Olinici, consilier patriarhal pentru publicațiile „Lumina”, care a prezentat principalele direcții de dezvoltare ale „Ziarului Lumina” în ultimii cinci ani și câteva proiecte de viitor.

Preotul Constantin Sturzu, director executiv al „Ziarului Lumina” și membru fondator, a amintit începuturile primului cotidian creștin din România, singurul cotidian ortodox din lume la ora actuală.

„Este un proiect de succes”

În continuare, Părintele Patriarh a lansat oficial noua versiune a site-ului www.ziarullumina.ro. E o nouă și îmbunătățită variantă, care depășește limitele ediției tipărite și care își propune să se constituie „într-o bibliotecă virtuală și într-un portal de resurse ortodoxe”.

Mai mult decât o simplă pagină de ziar online upgradată zilnic, noua structură a site-ului ziarullumina.ro se prezintă și ca o platformă. Aerul modern al graficii ziarullumina.ro, care îl așază în standardele în uz ale marilor site-uri de ziare de pe web, este întregit de un flux de știri, religioase și sociale; subsecțiunea video din secțiunea Multimedia, unde vor fi postate și jurnalele zilnice TRINITAS TV; un vast sistem de linkuri și interconexiuni care leagă articolele între ele; un dosar special dedicat „Anul Crezului ortodox și al Autocefaliei românești” etc.

Preafericitul Părinte Patriarh a evidențiat rolul „Ziarului Lumina” de „a oferi o alternativă cu accent deosebit pe aspectul formativ, nu doar pe latura informativă”. Ideea acestui proiect jurnalistic a plecat de la constatarea că „dinamica vieții bisericești din țara noastră trebuia reflectată într-o publicație cotidiană, ritmul de apariție săptămânal sau lunar al unor reviste nefiind mulțumitor”. În al doilea rând, credincioșii au resimțit nevoia de a citi zilnic informații religioase și sociale, însă fără partizanat politic sau goană după senzațional. În al treilea rând, „presa scrisă din România avea nevoie și de o publicație care să constituie un reper de normalitate, adică un mod de abordare nepătimașă, echilibrată, a aspectelor vieții sociale și un spațiu de promovare a speranței în societatea românească”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, care ne-a urat ca peste cinci ani să avem nu doar 27.000 de abonamente, ci 270.000.

Părintele Patriarh a oferit apoi 10 diplome de onoare „Basilica” celor care s-au distins prin contribuția la buna desfășurare a activității „Ziarului Lumina” în cei cinci ani. „Ziarul Lumina, care a apărut acum cinci ani de zile, la început mai timid, astăzi s-a dezvoltat la nivel național. Are un rol deosebit pentru Biserică, dar și pentru mine, pentru că reprezintă un lucru însemnat pentru misiunea Bisericii. Este mai mult decât un ziar obișnuit, este un manual de cateheză și un element important de misiune a Bisericii în secolul al XXI-lea”, ne-a declarat arhim. Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia (Iași), membru fondator, unul dintre cei premiați. Și domnul Viorel Roman, om de afaceri și fondator al ziarului, a primit distincție: „Ziarul Lumina este un proiect la care am lucrat chiar din prima zi. După ce am primit binecuvântare de la Părintele Patriarh am căutat o echipă de redacție. Am găsit-o pe a domnului Florin Zamfirescu, avea 22 de oameni, și împreună cu pr. Vitalie și pr. Sturzu am plecat la drum, bineînțeles întotdeauna ne-am consultat și am avut binecuvântarea Preafericirii Sale. Cei din presă au spus că ziarul va dispărea după câteva luni. Astăzi le-am dovedit că acest ziar este unul adevărat, toată lumea îl respectă și consider că proiectul nostru este unul de succes. Au fost niște eforturi extraordinare, am trecut prin multe clipe grele, dar am fost alături de echipă, sprijinindu-i întotdeauna”.

Comentarii Facebook


Știri recente