Zi istorică pentru Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea

Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din Anului Domnului 2012 a găsit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea înveșmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului somptuosului lăcaș de închinare, noua catedrală episcopală a Eparhiei Oradiei, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.

A fost un moment istoric, de mare bucurie pentru Chiriarhul Oradiei, dar și pentru clerul și dreptcredincioșii creștini din întreaga Eparhie, fiind săvârșite primele sfinte slujbe în catedrala propriu-zisă: Utrenia Învierii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, la care au participat peste 1.500 de credincioși orădeni, catedrala fiind arhiplină.

Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, la începutul lunii aprilie a acestui an au fost montate geamurile catedralei și ușile de la intrare, din lemn masiv, copie după ușile catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol, iar deasupra icoanei în mozaic reprezentând Învierea Domnului de pe fațadă, copie după originalul de la mănăstirea „Nea Moni” din Grecia, a fost pus un frumos vitraliu cu monograma Mântuitorului Iisus Hristos.

În interior, catedrala este tencuită, pregătită pentru pictură, urmând să fie introdusă încălzirea și să fie montată pardoseala din marmură, iar în exterior se continuă lucrările de placare a catedralei cu marmură roșie și piatră de Podeni.

Un moment de mare binecuvântare pentru clerul și credincioșii catedralei, dar și pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezența la noua catedrală episcopală a luminii sfinte de la Ierusalim.

În cadrul Sfintei Liturghii pascale, din noaptea Învierii, săvârșită de Chiriarhul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, s-a dat citire „Scrisorii Pastorale la măritul și luminatul praznic împărătesc al Învierii Domnului”, adresată de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, „iubitului cler de mir, râvnitorului după Hristos cin monahal și evlavioșilor credincioși români dreptmăritori bihoreni”.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunile de binecuvântare a ouălor, brânzei și cărnurilor, și a rostit un cuvânt festiv în care și-a exprimat bucuria pentru acest moment sfânt și binecuvântat, catedrala fiind pregătită de acum pentru slujiri la praznicele mari, programul liturgic zilnic desfășurându-se în continuare în paraclisul de la demisol. De asemenea, Chiriarhul a arătat că săvârșirea primelor slujbe în catedrala propriu zisă constituie un imbold deosebit de important pentru continuarea, cu și mai multă râvnă, a lucrărilor, atât în exterior, cât și în interior. Preasfinția Sa a mulțumit Preasfintei Treimi pentru acest prilej de aleasă bucurie duhovnicească, slujitorilor catedralei, pentru felul foarte frumos în care au pregătit biserica pentru slujire, și tuturor celor care și-au adus obolul, care s-au jertfit și au contribuit pentru ca lucrările la noua catedrală a Bihorului să ajungă la faza actuală.

Comentarii Facebook


Știri recente