Zi deosebită pentru parohiile Negrileasa și Schit Orășeni

În protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Botoșani s-au săvârșit, în urmă cu două zile, slujbele de resfințire ale bisericilor parohiale. Cele două lăcașuri de cult au trecut în ultimii ani prin ample lucrări de reconsolidare și înfrumusețare.

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a resfințit duminică, 3 octombire, Biserica ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Negrileasa, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfântul lăcaș din lemn a fost ridicat în urmă cu 128 de ani și a necesitat mai multe reparații. Astfel, părintele paroh Mihai Croitor a inițiat proiectul de pictare a lăcașului de închinăciune, iar la exterior biserica a fost acoperită cu lemn de brad. Programul liturgic a început cu slujba de resfințire și a continuat cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Pimen pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș. După cum ne-a relatat pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, ierarhul locului a fost înconjurat de un sobor de 35 de preoți și diaconi, atât de la Centrul eparhial Suceava, cât și de la parohiile din împrejurimi. ‘A fost o vreme frumoasă, iar credincioșii au venit în număr foarte mare. IPS Pimen a apreciat în cuvântul de învățătură munca și realizările credincioșilor din parohia Negrileasa, coordonați de pr. paroh Mihai Croitor. De asemenea, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a lăudat munca celor de la munte care trudesc cu greu pentru a crește animalele și pentru a valorifica produsele. Părintele paroh Mihai Croitor a primit distincția de iconom stavrofor. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească’, a spus pr. protopop Aurel Goraș.

Lansarea Monografiei parohiei Schit Orășeni

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit duminică Biserica ‘Schimbarea la Față’ a parohiei Schit Orășeni, Protopopiatul Botoșani. Lăcașul de închinăciune, monument istoric din sec. al XVIII-lea, a fost mănăstire, iar ulterior a devenit biserică parohială pentru satul care s-a format în jurul acestei așezări monahale. În ultimii ani a fost supusă mai multor reparații interioare și exterioare, fiind ridicată o clopotniță și un muzeu pentru valorificarea obiectelor de patrimoniu. După slujba de resfințire a avut loc Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, la care au participat, pe lângă mulțime de credincioși, autorități locale, ctitori și binefăcători. ‘A fost o atmosferă de sărbătoare, la eveniment participând localnici din Bucovina îmbrăcați în costume naționale. La finalul slujbei a fost prezentată Monografia parohiei Schit Orășeni realizată de pr. Ioan Ungureanu și de Violeta Ungureanu. Aceste manifestări religios-culturale au făcut Duminica a XIX-a după Rusalii o zi deosebită pentru protopopiatul nostru. Părintele paroh Ioan Ungureanu a primit din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor. Principalii ctitori au primit distincții de vrednicie pentru contribuția la lucrările realizate’, a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…