Zi de sărbătoare pentru românii din Serbia

Românii din vechea localitate Becicherecul Mare din Serbia, numită astăzi Zrenianin, se adună în fiecare an la hramul bisericii parohiale și săvârșesc tradiționala rugăciune numită ‘slujba de tăiere a colacului’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În acest an, la invitația organizatorilor au răspuns preotul Petru Drăghicescu din Timișoara, preotul Petru Berbentia de la Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Reșița, preotul Ioan Mermeze din Ghiroda, preotul Emanuel Mojic din Toracul Mic și preotul Cristian Popi din Toracul Mare, cel care administrează și această parohie. Cel care s-a ocupat de toate cele necesare praznicului a fost Voin Dinicu, numit și ‘nașul parohiei’ pentru anul ce a trecut de la ultima prăznuire. La vremea potrivită, soborul de preoți a săvârșit slujba de sfințire a apei, iar toți cei prezenți au sărutat Sfânta Cruce și au fost binecuvântați. S-a continuat cu binecuvântarea prinoaselor, ca simbol al grijii pe care Dumnezeu o poartă oamenilor, apoi părintele Petru Drăghicescu a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Daniil, Episcop-locțiitor al Daciei Felix, în care a mulțumit tuturor românilor și a vorbit despre însemnătatea sărbătoririi hramului bisericii parohiale. Ca o ștafetă ce trebuie dusă mai departe, Eugen Călăcean a preluat grijile organizării hramului de anul viitor. Apoi, părintele Ioan Mermeze a prezentat viața Sfintei Cuvioase Parascheva. În final, preotul Petru Berbentia a trasmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, în care a vorbit despre relațiile de bună frățietate cu românii de peste granițe, relații promovate și susținute de Preasfinția Sa. Preotul Petru Berbentia a mai amintit și de sprijinul pe care Episcopia Caransebeșului îl acordă fraților români din Serbia, precum și de împreună-slujirea la marile evenimente ale parohiilor românești din Voivodina și Timoc.

Donație de carte pentru a treia bibliotecă parohială

La eveniment au fost prezenți și câțiva membri ai Parohiei Sărcia, care au preluat încă un transport de carte românească de la Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din cartierul reșițean Govândari, cărți necesare înființării și deschiderii celei de a treia biblioteci parohiale românești din Voivodina. Delegația a fost condusă de Valeri Moșescu, care a fost însoțit și de Nicoleta Suciu, redactorul emisiunii în limba română de la postul local de radio Seceani.

Parohia ortodoxă română din Zrenianin s-a înființat la data de 22 septembrie 2010, din inițiativa părintelui Petru Drăghicescu, paroh în Toracu Mare. Din comitetul de inițiativă au făcut parte: pr. Petru Drăghicescu, Fluture Chentă, Dinicu Voin, Mata Dănuț, Eugen Călăcean, Marcel Besu și Liliana Spăriosu. În localitatea Zrenianin trăiesc peste 700 de români care au nevoie de asistență religioasă și de un lăcaș de rugăciune. Biserica parohială are ca hram praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătorită în fiecare an la data de 14 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente