Zi de sărbătoare pentru credincioșii din Veneția de Sus

Credincioșii din Veneția de Sus, veche vatră românească așezată în partea de răsărit a Țării Făgărașului, au participat în această duminică în număr mare la târnosirea bisericii din localitate. Slujba de sfințire urmată de Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

„Biserica este în stil brâncovenesc din perioada brâncovenească pentru că ea a fost pictată în 1776, refăcându-se Masa Altarului și reînnoindu-se ea a fost sfințită. Pictura bisericii a fost conservată și restaurată”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.

Deși primele atestări documentare despre vechea localitate făgărășeană datează încă din secolul al paisprezecelea, biserica actuală cu hramul „Sfânta Parascheva”, a fost construită în jurul anului 1776, pe locul unei biserici de lemn mai vechi.

În ultimii ani, biserica a trecut prin lucrări ample de reabilitare, care i-au redat strălucirea de odinioară.

Credincioșii au venit în număr mare, atât din sat, cât și din localitățile învecinate. Ctitorii, dar și cei care au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult au primit acte de cinstire, oferite de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Comentarii Facebook


Știri recente