Zi de sărbătoare la Mănăstirea Cernica

Ieri, 3 decembrie a.c., de ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și cu un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba sfințirii paraclisului din vechea stăreție a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul”, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și „Sfântul Paisie de la Neamț”.

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Daniel a ținut un cuvânt de învățătură, prin care a arătat importanța sfinților și a Bisericii lui Hristos. „Este o binecuvântare deosebită să ne aflăm sub ocrotirea, luminarea și îndrumarea sfinților, prin cuvânt și rugăciune, prin cuvântul scris și prin cuvântul înfăptuit de aceștia, pentru că numai prin sfinți noi înțelegem cu adevărat ce este Biserica lui Hristos și care este rostul ei în lume”, a spus Patriarhul României.

După săvârșirea sfințirii paraclisului, Întâistătătorul Bisericii noastre, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, alături de un sobor de preoți și diaconi din administrația Arhiepiscopiei Bucureștilor și din cea a Patriarhiei Române și de stareții din Arhiepiscopia Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cea mare a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, care a mai primit ieri, prin decizie patriarhală, și hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, ctitorul acestei biserici.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că Evanghelia care se citește în rânduiala Bisericii Ortodoxe la ziua de prăznuire a unui sfânt cuvios arată că „Prin oricâte greutăți am trece, în lumea aceasta, dacă rămânem credincioși lui Dumnezeu și împlinim voia Lui, dacă însetăm de dreptate, dacă suntem milostivi, dacă suntem curați cu inima, făcători de pace, dacă ne plângem păcatele noastre prin pocăință și dacă răbdăm prigoană pentru El, fără ca să ne lepădăm de El în timp de încercare, atunci plata noastră multă este în ceruri. Această plată este participarea noastră la viața veșnică, la bucuria, la fericirea, la lumina cea neînserată și slava nelimitată a Sfintei Treimi”.

La finalul Sfintei Liturghii, cu prilejul împlinirii a 400 de ani de atestare documentară, a fost lansată monografia „Priveghere în Ostrov, Mănăstirea Cernica – 400 de ani de cult și cultură”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a acordat distincții de vrednicie unor personalități și credincioși care au sprijinit proiectele Mănăstirii Cernica. Arhim. Macarie Ciolan, starețul Mănăstirii Cernica, i-a acordat Părintelui Patriarh medalia jubiliară „400 de ani de atestare documentară”. La rândul său, Patriahul României i-a dăruit părintelui stareț un exemplar din noua ediție jubiliară a Liturghierului.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 282/ 4 decembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente