Zi de sărbătoare la Biserica „Zlătari”

La praznicul împărătesc al Nașterii Maicii Domnului, Parohia Zlătari, Protoieria III Capitală, sărbătorește hramul istoric al lăcașului de cult. În biserică se desfășoară lucrări de restaurare și înfrumusețare ce se împletesc cu activitățile culturale și filantropice ale comunității parohiale.

Activitatea misionară a parohiei se desfășoară printr-un site actualizat periodic (www.zlatari.ro) și publicația ‘Giuvaierul credinței’. Astăzi, după Sfânta Liturghie de hram, are loc un moment editorial: se prezintă noul program catehetic lansat la 8 septembrie în ‘Ziarul Lumina’, cartea ‘Acatiste și Paraclise ale Maicii Domnului’ tipărită la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, precum și noul număr al publicației parohiale ‘Giuvaierul credinței’.

În prezent, după cum ne informează Ziarul Lumina, la Biserica ‘Zlătari’ continuă activitățile liturgice și filantropice îndătinate. Atât aseară, după slujba Vecerniei de hram, cât și astăzi, după Sfânta Liturghie, s-au împărțit pachete cu alimente pregătite pentru toți enoriașii participanți la slujbă. Lucrările de înfrumusețare a lăcașului de cult vor continua prin întinerirea mobilierului, care s-a început deja din altar, și prin înnoirea pardoselii din marmură.

Se restaurează pictura

Ample lucrări de restaurare și consolidare în exterior a bisericii au început în 2008, fiind încheiate în 2010. În prezent, lăcașul de cult continuă să fie înfrumusețat prin eliberarea picturii lui Gheorghe Tattarescu de sub stratul de fum, după cum ne-a declarat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii ‘Zlătari’: ‘Lucrarea de anvergură, desfășurată între 2008 și 2010, a fost cea de restaurare și consolidare la exterior. În continuare, noi am derulat proiectul de restaurare a picturii murale, tehnica ulei, opera maestrului Gheorghe Tattarescu. Lucrează o echipă condusă de Elena Vasilescu, pictor bisericesc și restaurator de pictură murală, care are aprobarea Ministerului Culturii și a Comisiei de Pictură bisericească. Am restaurat altarul și jumătate din naos. În proporție de 50% lucrarea este finalizată, probabil că în următoarele șase luni va fi gata. Urmează lucrarea de restaurare a catapetesmei, proiectul a primit avizul favorabil de la Ministerul Culturii și urmează ca în primăvara anului viitor să începem lucrările’.

În toamna anului 2009, odorul cel mai de preț al Bisericii ‘Zlătari’, moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, cinstit la 2 octombrie, au fost așezate într-o nouă raclă. Tot atunci, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, racla cu sfintele moaște a fost depusă spre închinare credincioșilor într-un baldachin nou, din lemn de tei, sculptat în armonie cu catapeteasma sfântului lăcaș.

Înnoirile în biserică au continuat prin instalarea unei centrale termice care înlocuiește vechiul sistem de încălzire prin sobe cu gaz, folosit până anul trecut. De asemenea, au fost înlocuite sistemele de climatizare și de sonorizare și s-au făcut reparații la ferestre pentru montarea noilor vitralii.

Una dintre cele mai mari realizări recente pentru Biserica ‘Zlătari’ a fost dobândirea titlului de proprietate pe terenul bisericii și pentru un teren de 5 ha la Balotești. ‘A fost un proces care a durat aproximativ doi ani, o acțiune în constatare pentru terenul din Calea Victoriei 12D. Anul acesta s-a intabulat terenul, așadar biserica a devenit proprietar deplin, ceea ce nu mai fusese de la secularizarea din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza’, arată părintele paroh Nicolae Dascălu.

Ridicată de niște aurari sau argintari

Aflată pe Calea Victoriei din București, între străzile Stavropoleos și Lipscani, în apropierea Muzeului Național de Istorie a României, Biserica ‘Zlătari’ a fost construită pe la jumătatea secolului al XVII-lea. Prima biserică, închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost ridicată probabil din lemn, în timpul domniei lui Matei Basarab, de niște aurari sau argintari din mahalaua ‘popii Manta’, pe locul Zlătarilor de la Sărindar, de unde și numele împământenit al parohiei. Aflată în ruină, a fost reconstruită începând cu anul 1850, cu binecuvântarea mitropolitului Ungrovlahiei, Nifon Rusăilă, primind hram praznicul împărătesc al Nașterii Maicii Domnului, sărbătorit la 8 septembrie. Noua biserică a fost îmbrăcată în veșmântul picturii de maestrul Gheorghe Tattarescu, între anii 1853 și 1856.

Comentarii Facebook


Știri recente