Zi de sărbătoare în Parohia Timișoara-Iosefin

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii Parohiei Timișoara Iosefin, Protopopiatul Timișoara I, au aniversat 90 de ani de la înființarea parohiei și 75 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și la invitația pr. Ionel Popescu, parohul bisericii, a participat la manifestările religioase și cultural-artistice organizate cu acest prilej Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

‘Credincioșii parohiei noastre, preoții și Consiliul Parohial ne-am pregătit cu toții cu emoție pentru aceste momente atât de importante în viața parohiei noastre, când aniversăm cei 90 de ani de existență a Parohiei Timișoara-Iosefin și, totodată, 75 de ani de la prima sfințire a bisericii. Am avut bucuria și de a avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a sfințit și binecuvântat lucrările de restaurare și reamenajare efectuate în ultimii ani la sfântul lăcaș, precum și numeroși oaspeți din țară și din Banatul Sârbesc’, a spus pr. paroh Ionel Popescu, vicar administrativ la Centrul Eparhial.

Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare și sfințire a lucrărilor de renovare și construcție întreprinse la sfântul lăcaș, precum și a troiței din lemn ridicate în curtea bisericii, pentru a comemora cei 90 de ani de existență a parohiei.

Totodată, a fost sfințit și inaugurat demisolul bisericii, special amenajat cu spații multifuncționale pentru oficierea sfintelor slujbe, organizarea de conferințe și catehizarea copiilor și a tinerilor.

Apoi, PS Paisie Lugojanul, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul acesteia, ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe tânărul diacon Dan-Dumitru Gârjoabă, numit preot pe seama Parohiei Sânmihaiu Român, Protopopiatul Timișoara I. La slujbă a participat și Adrian Lemeni, secretar de stat pentru culte, precum și oficialități locale, în frunte cu Gheorghe Ciuhandu, primarul Timișoarei.

‘Sunt astăzi aici într-o multiplă calitate, o dată ca primar și credincios vechi al acestei parohii, dar și pentru faptul că, în urmă cu 75 de ani, bunicul meu, care a fost preot, a participat la târnosirea acestei frumoase biserici, ca delegat din partea Eparhiei Aradului. Mă bucur că după 75 de ani crezul oamenilor a rămas la fel de viu, iar ceea ce s-a realizat în timp atestă că cei care au venit și au administrat parohia au făcut-o cu folos pentru comunitate, iar rezultatele sunt vizibile’, a declarat Gheorghe Ciuhandu.

După Sfânta Liturghie, pr. paroh Ionel Popescu a înmânat diplome și plachete aniversare ostenitorilor și binefăcătorilor, care, prin sprijinul lor fizic și material, au contribuit la ducerea la bun sfârșit a lucrărilor întreprinse la sfântul lăcaș.

În final, PS Paisie Lugojanul a transmis credincioșilor Parohiei Timișoara-Iosefin, conduși de pr. paroh Ionel Popescu, binecuvântarea și felicitările Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru munca și eforturile depuse în slujba Sfintei Biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente